Заготовки на зиму з огірків
Огірки - незамінний овоч для вітамінних літніх салатів. Але зберегти зеленці хочеться і на зиму: ароматні й хрусткі, вони нагадають про літо в морозні зими. Як заготовити огірки на зиму?
Як заготовити на зиму огірки
Огірки - один з найпопулярніших і улюблених овочів для садівника. Невибагливі до догляду, вони неодмінно віддячать дачників за старання рясним врожаєм глянцевих, хрустких зеленців.
Зберегти їх на зиму можна різними способами:
- Засолка. Приготування з рахунок замочування огірків в солоному розчині з прянощами - в скляних банках під кришками або в дерев'яних бочках. При засолюванні не використовують оцет, що дозволяє зберегти смак і аромат овоча.
- Маринування. Закручені з оцтом огірки не менш популярні: вони мають характерну кислинкою. Плоди нарізають великими шматками або залишають цільними, щільно укладають в банки і заливають гарячим маринадом.
- Салати. Огірки чудово поєднуються з іншими городніми дарами: томатами, морквою, капустою, цибулею і часником. Залежно від рецепта їх нарізають брусочками, кільцями, шматочками, додають будь-які приправи за смаком. Салати з огірками можуть виступати в якості закуски і гарніру.
- Замороження. Деякі садівники заморожують цільні огірки в пакетах. Взимку зеленці дістають і, не розморожуючи, натирають на тертці. Додають кашку в салати для додання їм літнього аромату.
Заготовки з огірками на зиму можна приготувати на свій смак, додавши улюблені спеції і прянощі. Неодмінно слід приготувати різні варіанти закруток: вони урізноманітнюють меню в холодну пору року.
Які заготовки на зиму можна зробити з огірків
Серед тисяч різноманітних рецептів заготовок з огірками обов'язково знайдеться кілька, що припали до смаку.
Огірки по-корейськи
Пряні огірочки з морквою - відмінний варіант до святкового столу і в будні. Незвичайна закуска відмінно поєднується з м'ясом і картоплею.
Для приготування знадобляться:
- 2 кг огірків;
- 0,5 кг моркви;
- 1-3 головки часнику;
- ½ склянки цукру;
- ½ склянки оцту 9%;
- ½ склянки соняшникової олії;
- 50 г солі;
- 7-10 г приправи для моркви по-корейськи.
Рецепт огірків по-корейськи з морквою:
- Огірки попередньо замочують у холодній воді на 2 години, щоб зберегти їх хрусткими.
- Нарізають зеленці брусочками довжиною до 5 см.
- Моркву очищають, промивають і натирають на «корейській» тертці.
- Готують заправку. Для цього змішують олію, цукор, спеції, сіль і оцет.
- Часник очищають, пропускають через прес або дуже дрібно нарізають і додають в маринад.
- У мисці перемішують всі інгредієнти - моркву, огірки і заправку і залишають в прохолодному місці на 5-7 годин для настоювання.
- Готовий салат розкладають по чистим банкам і стерилізують протягом 10-15 хвилин.
- По готовності банки закупорюють кришками, накривають ковдрою і залишають на добу до повного охолодження.
За бажанням кількість часнику і приправи для моркви по-корейськи в заготівлі можна міняти на свій смак.
Салат-асорті з огірками на зиму
Зробити смак зимового салату з огірками більш цікавим і насиченим допоможуть інші зібрані на ділянці овочі - морква, цибуля, капуста, перець, томати.
Інгредієнти для салату:
- 1 кг огірків;
- 1 кг томатів;
- 1 кг капусти;
- 1 кг перцю солодкого;
- 0,6 кг цибулі;
- 0,6 кг моркви;
- 150 г зелені кропу і петрушки;
- 40 г цукру;
- 75 г солі;
- 0,2 л рослинного масла;
- 150 мл оцту;
- приправи за смаком.
Порядок приготування салату:
- Всі овочі ретельно промивають. Огірки нарізають тонкими скибочками. Перець очищають від насіння, нарізають соломкою. Моркву очищають, миють, натирають на крупній тертці. Капусту нарізають дрібною соломкою і перетирають з половиною норми солі. Томати нарізають шматочками, цибулю шаткують півкільцями.
- Всі овочі змішують, додають подрібнену зелень, улюблені приправи, цукор і сіль, масло і оцет. Залишають для маринування в мисці на кілька годин.
- Овочеву суміш ставлять на вогонь і доводять до кипіння, потім уварюють кілька хвилин на повільному вогні. Салат розкладають по банках і стерилізують їх 15-20 хвилин.
- Банки закривають кришками і прибирають під ковдру.
Салат за цим рецептом не тільки неймовірно смачний, а й корисний, багатий мінералами і вітамінами.
Мариновані огірки з лимоном
Огірки за цим рецептом готують без оцту: його успішно замінює лимон. Цитрус служить і для прикраси. Кружечки лимона розкладають в банці на видні місця.
Інгредієнти:
- 2 кг огірків;
- половина лимона;
- 2 л води;
- парасольки кропу;
- по 3 горошку чорного і запашного перцю;
- 1-2 лаврових листа;
- голівка часнику;
- 80 г солі;
- 80 г цукру;
- 5 г лимонної кислоти.
Порядок приготування:
- Огірки миють і замочують на пару годин, щоб залишилися хрусткими.
- Лимон ошпарюють окропом, ріжуть тонкими кружочками.
- У банки щільно укладають огірки, додають всі спеції і зелень.
- Заливають огірки окропом, залишають настоятися на півгодини. Потім рідину зливають і готують маринад, додаючи цукор, сіль, лимонну кислоту.
- Гарячим маринадом заливають огірки. Закривають банки кришками і прибирають під теплу ковдру.
Огірочки набувають приємну кислинку лимона без гіркоти. Хрусткі і ароматні, вони неодмінно сподобаються дітям і дорослим.
Огірки в томатному соусі
Цікаві банки з огірками в томатному соусі складно не помітити: вони виділяються на тлі інших закруток.
Для їх приготування необхідно:
- 2,5 кг огірків;
- 2 л води;
- 1 стакан томатної пасти;
- 150 мл оцту;
- 100 г цукру;
- 1 ст.л. солі;
- 3-5 зубчиків часнику;
- по 3 горошку запашного і чорного перцю;
- 2 парасольки кропу;
- 1 лавровий лист;
- інші прянощі на свій смак.
Процес приготування:
- Огірки попередньо замочують на пару годин, щоб зберегти їх хрусткими.
- Огірки підрізають з двох сторін і щільно укладають в чисті банки.
- Додають всі спеції і часник.
- Готують маринад: у воду додають цукор, сіль і томатну пасту.
- Одержаний соус розливають по банках і відправляють їх на стерилізацію.
- Перед закриванням вливають оцет і закупорюють.
Ароматні огірки в томаті набувають приємні смакові нотки.
Заготовки з огірків на зиму - одні з найбільш затребуваних. Їх можна використовувати як самостійну страву, додавати в складні салати. Огірки відмінно зберігають смак і аромат, апетитно хрумтять. Всі заготовки краще зберігати в темному, прохолодному місці.