Заготовки на зиму з огірків

рецептОгірки - незамінний овоч для вітамінних літніх салатів. Але зберегти зеленці хочеться і на зиму: ароматні й хрусткі, вони нагадають про літо в морозні зими. Як заготовити огірки на зиму?

Як заготовити на зиму огірки

Огірки - один з найпопулярніших і улюблених овочів для садівника. Невибагливі до догляду, вони неодмінно віддячать дачників за старання рясним врожаєм глянцевих, хрустких зеленців.

Зберегти їх на зиму можна різними способами:

  • Засолка. Приготування з рахунок замочування огірків в солоному розчині з прянощами - в скляних банках під кришками або в дерев'яних бочках. При засолюванні не використовують оцет, що дозволяє зберегти смак і аромат овоча.
  • Маринування. Закручені з оцтом огірки не менш популярні: вони мають характерну кислинкою. Плоди нарізають великими шматками або залишають цільними, щільно укладають в банки і заливають гарячим маринадом.
  • Салати. Огірки чудово поєднуються з іншими городніми дарами: томатами, морквою, капустою, цибулею і часником. Залежно від рецепта їх нарізають брусочками, кільцями, шматочками, додають будь-які приправи за смаком. Салати з огірками можуть виступати в якості закуски і гарніру.
  • Замороження. Деякі садівники заморожують цільні огірки в пакетах. Взимку зеленці дістають і, не розморожуючи, натирають на тертці. Додають кашку в салати для додання їм літнього аромату.

Заготовки з огірками на зиму можна приготувати на свій смак, додавши улюблені спеції і прянощі. Неодмінно слід приготувати різні варіанти закруток: вони урізноманітнюють меню в холодну пору року.

Які заготовки на зиму можна зробити з огірків

Серед тисяч різноманітних рецептів заготовок з огірками обов'язково знайдеться кілька, що припали до смаку.

Огірки по-корейськитарілка з огірками та морквою

Пряні огірочки з морквою - відмінний варіант до святкового столу і в будні. Незвичайна закуска відмінно поєднується з м'ясом і картоплею.

Для приготування знадобляться:

  • 2 кг огірків;
  • 0,5 кг моркви;
  • 1-3 головки часнику;
  • ½ склянки цукру;
  • ½ склянки оцту 9%;
  • ½ склянки соняшникової олії;
  • 50 г солі;
  • 7-10 г приправи для моркви по-корейськи.

Рецепт огірків по-корейськи з морквою:

  1. Огірки попередньо замочують у холодній воді на 2 години, щоб зберегти їх хрусткими.
  2. Нарізають зеленці брусочками довжиною до 5 см.
  3. Моркву очищають, промивають і натирають на «корейській» тертці.
  4. Готують заправку. Для цього змішують олію, цукор, спеції, сіль і оцет.
  5. Часник очищають, пропускають через прес або дуже дрібно нарізають і додають в маринад.
  6. У мисці перемішують всі інгредієнти - моркву, огірки і заправку і залишають в прохолодному місці на 5-7 годин для настоювання.
  7. Готовий салат розкладають по чистим банкам і стерилізують протягом 10-15 хвилин.
  8. По готовності банки закупорюють кришками, накривають ковдрою і залишають на добу до повного охолодження.

За бажанням кількість часнику і приправи для моркви по-корейськи в заготівлі можна міняти на свій смак.

Салат-асорті з огірками на зимусалат в банках

Зробити смак зимового салату з огірками більш цікавим і насиченим допоможуть інші зібрані на ділянці овочі - морква, цибуля, капуста, перець, томати.

Інгредієнти для салату:

  • 1 кг огірків;
  • 1 кг томатів;
  • 1 кг капусти;
  • 1 кг перцю солодкого;
  • 0,6 кг цибулі;
  • 0,6 кг моркви;
  • 150 г зелені кропу і петрушки;
  • 40 г цукру;
  • 75 г солі;
  • 0,2 л рослинного масла;
  • 150 мл оцту;
  • приправи за смаком.

Порядок приготування салату:

  1. Всі овочі ретельно промивають. Огірки нарізають тонкими скибочками. Перець очищають від насіння, нарізають соломкою. Моркву очищають, миють, натирають на крупній тертці. Капусту нарізають дрібною соломкою і перетирають з половиною норми солі. Томати нарізають шматочками, цибулю шаткують півкільцями.
  2. Всі овочі змішують, додають подрібнену зелень, улюблені приправи, цукор і сіль, масло і оцет. Залишають для маринування в мисці на кілька годин.
  3. Овочеву суміш ставлять на вогонь і доводять до кипіння, потім уварюють кілька хвилин на повільному вогні. Салат розкладають по банках і стерилізують їх 15-20 хвилин.
  4. Банки закривають кришками і прибирають під ковдру.

Салат за цим рецептом не тільки неймовірно смачний, а й корисний, багатий мінералами і вітамінами.

Мариновані огірки з лимономогірки з лимоном в банці

Огірки за цим рецептом готують без оцту: його успішно замінює лимон. Цитрус служить і для прикраси. Кружечки лимона розкладають в банці на видні місця.

Інгредієнти:

  • 2 кг огірків;
  • половина лимона;
  • 2 л води;
  • парасольки кропу;
  • по 3 горошку чорного і запашного перцю;
  • 1-2 лаврових листа;
  • голівка часнику;
  • 80 г солі;
  • 80 г цукру;
  • 5 г лимонної кислоти.

Порядок приготування:

  1. Огірки миють і замочують на пару годин, щоб залишилися хрусткими.
  2. Лимон ошпарюють окропом, ріжуть тонкими кружочками.
  3. У банки щільно укладають огірки, додають всі спеції і зелень.
  4. Заливають огірки окропом, залишають настоятися на півгодини. Потім рідину зливають і готують маринад, додаючи цукор, сіль, лимонну кислоту.
  5. Гарячим маринадом заливають огірки. Закривають банки кришками і прибирають під теплу ковдру.

Огірочки набувають приємну кислинку лимона без гіркоти. Хрусткі і ароматні, вони неодмінно сподобаються дітям і дорослим.

Огірки в томатному соусібанка з огірками в томаті

Цікаві банки з огірками в томатному соусі складно не помітити: вони виділяються на тлі інших закруток.

Для їх приготування необхідно:

  • 2,5 кг огірків;
  • 2 л води;
  • 1 стакан томатної пасти;
  • 150 мл оцту;
  • 100 г цукру;
  • 1 ст.л. солі;
  • 3-5 зубчиків часнику;
  • по 3 горошку запашного і чорного перцю;
  • 2 парасольки кропу;
  • 1 лавровий лист;
  • інші прянощі на свій смак.

Процес приготування:

  1. Огірки попередньо замочують на пару годин, щоб зберегти їх хрусткими.
  2. Огірки підрізають з двох сторін і щільно укладають в чисті банки.
  3. Додають всі спеції і часник.
  4. Готують маринад: у воду додають цукор, сіль і томатну пасту.
  5. Одержаний соус розливають по банках і відправляють їх на стерилізацію.
  6. Перед закриванням вливають оцет і закупорюють.

Ароматні огірки в томаті набувають приємні смакові нотки.

Заготовки з огірків на зиму - одні з найбільш затребуваних. Їх можна використовувати як самостійну страву, додавати в складні салати. Огірки відмінно зберігають смак і аромат, апетитно хрумтять. Всі заготовки краще зберігати в темному, прохолодному місці.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід