Заготовки на зиму з персиків
Персик - воістину королівський фрукт. У міру соковитий і солодкий, він неймовірно смачний в свіжому вигляді. Однак зберігається фрукт недовго: плоди швидко перестигають і псуються. Як заготовити персики на зиму?
Як заготовити на зиму персики
Зібрані персики добре зберігаються тільки при температурі, близькій до 0 градусів. При більш високих показниках фрукт швидко переспіває, розм'якшується. Для різних заготовок слід використовувати персики в різних стадіях зрілості.
Заготовляють персики на зиму декількома способами:
- Сушка. Висушують тільки щільні, не перезрілі плоди без слідів гнилі або пошкодження шкідниками. Фрукт не сушать цілим: його поділяють на половини або четвертини. Можна підсушувати персик в духовці, електросушарці, на сонці або під навісом.
- В'ялення. В'ялені персики - особливі ласощі. Їх попередньо очищають від шкірки, виймають кісточку і підв’ялюють в духовці або електросушарці.
- Замороження. Найпопулярніший спосіб збереження персиків на зиму. Плоди не втрачають в смаку, зберігають весь набір вітамінів і мінералів. Заморожувати фрукти можна цілком і скибочками, бланшованими і в'яленими, у вигляді пюре або варення. При заморожуванні цільних плодів відбирають найщільніші, але солодкі персики. Гіркі чи кислуваті плоди залишають для консервування. Зберігати персики слід в зав'язаних пакетах або герметичних контейнерів.
- Консервування. Заготовки з персиків - справжнє «поле» для експериментів. Вони чудові в закачування самі по собі, відмінно поєднуються з іншими фруктами.
Всі заготовки з персиків виходять дуже ароматними, ніжними, неймовірно смачними. Сушені та консервовані плоди зберігаються до двох років, заморожені - до року.
Які заготовки на зиму можна зробити з персиків
З персиків виходять неймовірно смачні компоти, джеми, варення. Їх насичений аромат і ніжна консистенція припадуть до смаку дорослим і дітям.
Персиковий компот
Компот з персиків можна сміливо назвати «літом в банці»: насичений аромат і м'який смак компоту чудово втамовує спрагу і зігріває холодними зимовими вечорами.
Для приготування закачування знадобляться:
- 600 г персиків;
- 1-2 банана;
- 300 г цукру;
- 0,5-1 лимон.
Процес приготування:
- Персики промивають, ошпарюють окропом і знімають шкірку. Розрізають плоди на зручні шматочки, кісточку витягають.
- Банани промивають, очищають від шкірки, нарізають кружечками.
- Фрукти закладають в банки, заповнюючи їх на третину обсягу.
- Заливають плоди окропом і дають настоятися протягом півгодини.
- Воду зливають в каструлю, додають до неї сік лимона за смаком для підкислення, всю норму цукру і доводять сироп до кипіння.
- Заливають готовим киплячим сиропом фрукти і закочують банки кришками.
Компот з бананів і персиків набирає повний смак через 30-40 днів.
Персикове варення з мигдалем
Вишуканий смак, насичений аромат і гарний бурштиновий колір роблять персикове варення з мигдалем ласощами для гурманів.
Інгредієнти:
- 1 кг персиків;
- 800 г цукру;
- 150 г мигдалю.
Рецепт варення з персиків з мигдалем:
- Персики промивають, занурюють спочатку в окріп, потім - в холодну воду і знімають шкірку. Видаляють кісточку з плоду і нарізають його кусочками.
- Фруктову масу засипають цукром і залишають на пару годин для виділення соку.
- Уварюють масу протягом 10-15 хвилин, потім залишають для настоювання на ніч.
- Готують мигдаль: заливають його окропом на 10 хвилин і знімають шкірку. Горішки ділять на половинки.
- Персики знову доводять до кипіння, додають мигдаль. Уварюють масу 10 хвилин після закипання.
- Розкладають готовий продукт по стерильним банкам і закривають їх кришками.
За бажанням можна додати в заготовку трошки кориці: вона додасть особливий теплий аромат.
Пюре з персиків
Пюре з персиків можна вживати з чаєм, додавати до млинців і оладок, використовувати для приготування відкритих солодких пирогів.
Інгредієнти:
- 1 кг персиків;
- 300 г цукру.
Порядок приготування персикового пюре:
- Персики промивають, очищають від шкірки за допомогою окропу. Фрукти ділять навпіл, витягують кісточку, а м'якоть нарізають невеликими шматочками.
- Фруктову масу засипають цукром, каструлю ставлять на вогонь і уварюють 10 хвилин після закипання.
- Відварені в сиропі персики подрібнюють блендером до однорідного стану.
- Пюре ще раз уварюють протягом 5-7 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи масу.
- Готовий продукт розкладають по чистим банкам і закочують кришками.
Пюре з персиків можна використовувати і для дитячого харчування: для цього фрукти уварюють без додавання цукру.
Консервовані персики у власному соку
Класичний варіант заготовки персиків передбачає їх консервування половинками. Консервовані фрукти можна використовувати як начинку для випічки, додавати в десерти, прикрашати випічку.
Для приготування знадобляться:
- 2 кг персиків;
- 300-400 г цукру за смаком;
- половинка лимона.
Рецепт приготування консервованих персиків:
- Персики миють, очищають від шкірки за допомогою окропу. Фрукти розрізають на половинки, видаляють кісточки. Великі плоди краще розділити на четвертинки.
- Плоди укладають шарами в банки під кришку.
- Заливають персики окропу і залишають на півгодини. Потім зливають воду і знову її кип'ятять, додають сік половинки лимона і цукор.
- Плоди заливають цукровим сиропом і закочують кришками.
Заготівлю можна приготувати без використання цукру: в цьому випадку для консервування вибирають солодкі плоди.
Закаток з персиків на зиму слід заготовити про запас: через чудового смаку вони швидко закінчуються. Зберігати заготовки слід в добре провітрюваному, прохолодному місці без попадання сонячних променів.