Заготовки на зиму з винограду
Одна з найбільш очікуваних ягід в саду - виноград. Найпоширеніші способи його переробки - сушка і приготування вина. З плодів можна приготувати різні ласощі на будь-який смак. Які заготовки на зиму зробити з винограду?
Секрети заготовки винограду на зиму
Багато садівників стикалися з тим, що заготовки з виноградних ягід швидко псуються, бродять, стають непридатними для вживання. Це відбувається через помилки, допущені в процесі приготування продукту. Найчастіше причиною псування стає погано промита ягода, нестерильні банки і кришки.
Щоб уникнути помилок, не змарнувати час і продукти даремно, важливо знати всі тонкощі заготовки ягід на зиму.
Секрети заготовки винограду на зиму:
- Чим яскравішим, насиченішим буде смак ягід винограду, тим духмяний і смачний вийде заготовка. Приємний мускатний аромат продукту надає с і гібридів на його основі.
- Для компоту і консервації вибирають самі щільні, злегка недостиглі ягоди. Для джему та варення знадобляться, навпаки, самі стиглі грони.
- Перед початком заготовки ягоди ретельно промивають під проточною водою. Важливо змити з їх поверхні восковий наліт і дикі дріжджі - бактерії, що сприяють бродінню заготовки.
- Для заготівлі придатні як окремі, зняті з плодоніжок ягоди, так і цілі кисті невеликого розміру. Якщо в переробку використовують грони, їх слід добре промити, видалити підгнилі, сухі ягоди, інше сміття.
- Термін зберігання заготовки безпосередньо залежить від кількості доданого цукру і тривалості обробки. Однак чим довше вариться ягода, тим менше вітамінів в ній зберігається.
- Можна урізноманітнити смак виноградних заготовок за допомогою улюблених спецій: бадьян, імбир, кориця чудово поєднуються з ягодою. Незвичайним смаком володіють заготовки з додаванням меду, лимона, апельсина та інших інгредієнтів.
При додаванні прянощів, інших ягід і фруктів смак заготовки може змінитися до невпізнанності: від терпкого, з кислинкою, до ніжного, солодкого.
Заготовки на зиму з винограду
Найбільш популярна консервація на зиму з винограду - компоти, повидло і варення. Виноград хороший сам по собі і з додаванням фруктів і прянощів.
Виноградне варення з волоським горіхом 
Шляхетний смак варення сподобається дорослим і дітям, а завдяки поєднанню винограду і горіхів продукт прекрасно підтримує імунітет в зимовий період.
Інгредієнти:
- 1 кг винограду без кісточок (кишмиш);
- 0,8-1 кг цукру;
- 0,2 кг очищених ядер волоського горіха;
- 100 мл води;
- 10 г ванільного цукру.
Порядок приготування варення:
- Ягоди відокремлюють від плодоніжок, перебирають, відбраковують підгнилі, добре промивають.
- Чисті ягоди бланшують в киплячій воді протягом 5-7 хвилин.
- З води і цукру готують цукровий сироп.
- Дочекавшись розчинення цукру, додають бланшировані ягоди.
- Кип'ятять на середньому вогні протягом 5 хвилин, знімають з плити і дають повністю охолонути.
- Ядро волоського горіха нарізають довільними шматочками.
- Висипають горіхи до винограду, знову доводять суміш до кипіння, висипають ванільний цукор і варять при постійному помішуванні протягом 20 хвилин.
- Готове варення з винограду і горіхів розкладають по банках і закривають кришками.
- Таке варення прекрасно поєднується з млинцями, тостами, оладками. Його можна подавати до чаю, до морозива, десертів.
Виноградно-фруктовий сік
Смак соку з винограду часто сильно залежить від сорту ягід. Щоб доповнити, збагатити його, можна додавати не тільки прянощі, а й інші фрукти.
Для приготування соку знадобляться:
- 1 кг винограду;
- 0,5 кг мандаринів або апельсинів;
- 0,4 кг бананів;
- 0,2-0,3 кг цукру.
Порядок приготування соку:
- Ягоди винограду відокремлюють від гілочок, перебирають, промивають. Мандарини і банани очищають від шкірки. Банани нарізають шматочками.
- Пропускають всі ягоди і фрукти через соковижималку.
- Одержаний сік змішують з цукром і кип'ятять суміш протягом 10 хвилин.
- Гарячий сік розливають по стерильним банкам, закочують кришками.
Якщо сік вийшов недостатньо солодким, можна додати цукор за смаком. Підійдуть до заготівлі і прянощі. Сік можна пити цільним або злегка розведеним водою.
Ароматне виноградне повидло
Заготівля відрізняється пряним смаком і ніжною, однорідною консистенцією. Вона зігріє в холодні зимові вечори, тонізує, додає сил.
Інгредієнти:
- 2 кг винограду;
- 1 кг цукру;
- 1 ч.л. меленого імбиру;
- 1 ч.л. меленої кориці;
- 3 шт. гвоздики;
- щіпка меленого мускатного горіха.
Процес приготування:
- Добре промитий, відокремлений від плодоніжок виноград бланшують в киплячій воді 10-20 хвилин.
- Ягоди перетирають через сито. Якщо використовується виноград кишмиш, можна подрібнити плоди блендером. Однак навіть подрібнена шкірка ягід буде відчуватися на смак.
- Перетерту масу змішують з цукром, уварюють до потрібної консистенції протягом 20-30 хвилин на повільному вогні.
- До повидла додають прянощі і варять ще 5 хвилин.
- Готовий гарячий продукт розкладають по банках і закочують.
Кількість прянощів і їх склад можна змінити на свій смак.
Компот з винограду
Ягоди винограду можна заморозити цілком і використовувати для приготування компоту взимку, а можна закатати готовий продукт в банки і подавати до святкового столу.
Знадобляться:
- 0,5 кг ягід винограду;
- 0,2-0,3 кг цукру;
- ¼ ч.л. лимонної кислоти;
- 2,5 л води;
- спеції - ваніль, м'ята, кориця, гвоздика - за смаком.
Процес приготування:
- Ягоди знімають з грон, промивають. Укладають в стерильні банки, заповнюючи їх на третину.
- Воду з цукром доводять до кипіння, заливають сиропом ягоди і прикривають заготовку кришкою.
- Через півгодини-годину рідину з банок зливають, знову кип'ятять зі спеціями і лимонною кислотою.
- Заливають банки ароматним сиропом і закупорюють.
Компот в залежності від сорту винограду вийде рубіновим або смарагдовим. Остаточний, насичений смак і аромат рідина здобуде тільки через 3-4 тижні.
Заготовки з винограду стануть прикрасою святкового столу, порадують приємним смаком і теплим, літнім ароматом. Зберігати їх слід в сухому, затіненому місці, далеко від нагрівальних приладів. Слід регулярно оцінювати стан закаток: при появі в банці цвілі її слід прибрати з місця зберігання.