Заготовки на зиму з винограду

рецептОдна з найбільш очікуваних ягід в саду - виноград. Найпоширеніші способи його переробки - сушка і приготування вина. З плодів можна приготувати різні ласощі на будь-який смак. Які заготовки на зиму зробити з винограду?

Секрети заготовки винограду на зиму

Багато садівників стикалися з тим, що заготовки з виноградних ягід швидко псуються, бродять, стають непридатними для вживання. Це відбувається через помилки, допущені в процесі приготування продукту. Найчастіше причиною псування стає погано промита ягода, нестерильні банки і кришки.

Щоб уникнути помилок, не змарнувати час і продукти даремно, важливо знати всі тонкощі заготовки ягід на зиму.

Секрети заготовки винограду на зиму:синійй виноград

  • Чим яскравішим, насиченішим буде смак ягід винограду, тим духмяний і смачний вийде заготовка. Приємний мускатний аромат продукту надає с і гібридів на його основі.
  • Для компоту і консервації вибирають самі щільні, злегка недостиглі ягоди. Для джему та варення знадобляться, навпаки, самі стиглі грони.
  • Перед початком заготовки ягоди ретельно промивають під проточною водою. Важливо змити з їх поверхні восковий наліт і дикі дріжджі - бактерії, що сприяють бродінню заготовки.
  • Для заготівлі придатні як окремі, зняті з плодоніжок ягоди, так і цілі кисті невеликого розміру. Якщо в переробку використовують грони, їх слід добре промити, видалити підгнилі, сухі ягоди, інше сміття.
  • Термін зберігання заготовки безпосередньо залежить від кількості доданого цукру і тривалості обробки. Однак чим довше вариться ягода, тим менше вітамінів в ній зберігається.
  • Можна урізноманітнити смак виноградних заготовок за допомогою улюблених спецій: бадьян, імбир, кориця чудово поєднуються з ягодою. Незвичайним смаком володіють заготовки з додаванням меду, лимона, апельсина та інших інгредієнтів.

При додаванні прянощів, інших ягід і фруктів смак заготовки може змінитися до невпізнанності: від терпкого, з кислинкою, до ніжного, солодкого.

Заготовки на зиму з винограду

Найбільш популярна консервація на зиму з винограду - компоти, повидло і варення. Виноград хороший сам по собі і з додаванням фруктів і прянощів.

Виноградне варення з волоським горіхом варення в банці

Шляхетний смак варення сподобається дорослим і дітям, а завдяки поєднанню винограду і горіхів продукт прекрасно підтримує імунітет в зимовий період.

Інгредієнти:

  • 1 кг винограду без кісточок (кишмиш);
  • 0,8-1 кг цукру;
  • 0,2 кг очищених ядер волоського горіха;
  • 100 мл води;
  • 10 г ванільного цукру.

Порядок приготування варення:

  1. Ягоди відокремлюють від плодоніжок, перебирають, відбраковують підгнилі, добре промивають.
  2. Чисті ягоди бланшують в киплячій воді протягом 5-7 хвилин.
  3. З води і цукру готують цукровий сироп.
  4. Дочекавшись розчинення цукру, додають бланшировані ягоди.
  5. Кип'ятять на середньому вогні протягом 5 хвилин, знімають з плити і дають повністю охолонути.
  6. Ядро волоського горіха нарізають довільними шматочками.
  7. Висипають горіхи до винограду, знову доводять суміш до кипіння, висипають ванільний цукор і варять при постійному помішуванні протягом 20 хвилин.
  8. Готове варення з винограду і горіхів розкладають по банках і закривають кришками.
  9. Таке варення прекрасно поєднується з млинцями, тостами, оладками. Його можна подавати до чаю, до морозива, десертів.

Виноградно-фруктовий сіккелих з виноградом

Смак соку з винограду часто сильно залежить від сорту ягід. Щоб доповнити, збагатити його, можна додавати не тільки прянощі, а й інші фрукти.

Для приготування соку знадобляться:

  • 1 кг винограду;
  • 0,5 кг мандаринів або апельсинів;
  • 0,4 кг бананів;
  • 0,2-0,3 кг цукру.

Порядок приготування соку:

  1. Ягоди винограду відокремлюють від гілочок, перебирають, промивають. Мандарини і банани очищають від шкірки. Банани нарізають шматочками.
  2. Пропускають всі ягоди і фрукти через соковижималку.
  3. Одержаний сік змішують з цукром і кип'ятять суміш протягом 10 хвилин.
  4. Гарячий сік розливають по стерильним банкам, закочують кришками.

Якщо сік вийшов недостатньо солодким, можна додати цукор за смаком. Підійдуть до заготівлі і прянощі. Сік можна пити цільним або злегка розведеним водою.

Ароматне виноградне повидлоджем в банці

Заготівля відрізняється пряним смаком і ніжною, однорідною консистенцією. Вона зігріє в холодні зимові вечори, тонізує, додає сил.

Інгредієнти:

  • 2 кг винограду;
  • 1 кг цукру;
  • 1 ч.л. меленого імбиру;
  • 1 ч.л. меленої кориці;
  • 3 шт. гвоздики;
  • щіпка меленого мускатного горіха.

Процес приготування:

  1. Добре промитий, відокремлений від плодоніжок виноград бланшують в киплячій воді 10-20 хвилин.
  2. Ягоди перетирають через сито. Якщо використовується виноград кишмиш, можна подрібнити плоди блендером. Однак навіть подрібнена шкірка ягід буде відчуватися на смак.
  3. Перетерту масу змішують з цукром, уварюють до потрібної консистенції протягом 20-30 хвилин на повільному вогні.
  4. До повидла додають прянощі і варять ще 5 хвилин.
  5. Готовий гарячий продукт розкладають по банках і закочують.

Кількість прянощів і їх склад можна змінити на свій смак.

Компот з виноградукомпот в бутлі

Ягоди винограду можна заморозити цілком і використовувати для приготування компоту взимку, а можна закатати готовий продукт в банки і подавати до святкового столу.

Знадобляться:

  • 0,5 кг ягід винограду;
  • 0,2-0,3 кг цукру;
  • ¼ ч.л. лимонної кислоти;
  • 2,5 л води;
  • спеції - ваніль, м'ята, кориця, гвоздика - за смаком.

Процес приготування:

  1. Ягоди знімають з грон, промивають. Укладають в стерильні банки, заповнюючи їх на третину.
  2. Воду з цукром доводять до кипіння, заливають сиропом ягоди і прикривають заготовку кришкою.
  3. Через півгодини-годину рідину з банок зливають, знову кип'ятять зі спеціями і лимонною кислотою.
  4. Заливають банки ароматним сиропом і закупорюють.

Компот в залежності від сорту винограду вийде рубіновим або смарагдовим. Остаточний, насичений смак і аромат рідина здобуде тільки через 3-4 тижні.

Заготовки з винограду стануть прикрасою святкового столу, порадують приємним смаком і теплим, літнім ароматом. Зберігати їх слід в сухому, затіненому місці, далеко від нагрівальних приладів. Слід регулярно оцінювати стан закаток: при появі в банці цвілі її слід прибрати з місця зберігання.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід