Заготовки на зиму з жимолості

рецептПерша весняна ягода - жимолость - надзвичайно гарна у свіжому вигляді. Кисло-солодка, з ледь помітною приємною гіркуватістю, вона багата вітамінами і мінералами. Як заготовити корисну ягоду взапас при багатому врожаї?

Як зберегти жимолость

Жимолость - дуже ніжна ягода, вона не зберігається тривалий час. У холодильнику або підвалі при температурі близько +1...+2 градуси і високої вологості повітря плоди зберігають свіжість до 10 днів.

На тривалість зберігання впливає також цілісність оболонки ягід. Усі пошкоджені екземпляри зберіганню не підлягають: вони швидко уражаються грибками і псуються. Приходять в непридатність і всі сусідні ягоди, гниль швидко поширюється.

Сушка

Зберегти жимолость з мінімальною втратою вітамінів можна за допомогою сушіння. Перед висушуванням ягоди обов'язково перебирають, відбраковують пошкоджені і зіпсовані. Потім жимолость промивають водою і розкладають на паперових рушниках для обсихання.

Сушити ягоди можна:сушена жимолость

  • На відкритому повітрі. Ягоди розкладають на решітках або піддонах і залишають в тіні під навісом, періодично перевертаючи їх. Можна сушити жимолость у вигляді «бус», нанизуючи їх на нитку за допомогою голки. Ягоди висихають протягом 10-15 днів.
  • У електросушарці. Жимолость розкладають в один шар і сушать 2-4 години.
  • В духовці. Ягоди викладають на застелені листи і сушать на мінімальній температурі з відкритими дверцятами до висихання.

Висушену жимолость укладають в скляні банки, паперові пакети або пластикові ємності і зберігають в сухому місці протягом року.

Замороження

Замороження - найшвидший і простий спосіб збереження жимолості. Ягоди збережуть свою форму, смак і користь.

Перед заморожуванням їх перебирають, видаляють сміття і пошкоджені ягоди. Потім урожай промивають, дають обсохнути. Жимолость викладають в один шар на піддони і прибирають в морозилку.

Рецепти з жимолості на зиму

Заморожування і сушіння - популярні способи збереження цілісної ягоди. Однак заготовки з жимолості - компоти, джеми, пастила - стануть найулюбленішими у дорослих і дітей.

Пастила і сік з жимолостіпастила із жимолості

З однієї порції ягід можна приготувати відразу дві смачні заготовки - сік і пастилу.

Для цього знадобляться лише ягоди і цукор.

Спочатку готують сік з жимолості, а з залишків макухи - пастилу:

  1. Ягоди віджимають через соковижималку або іншим способом.
  2. Отриманий сік доводять до кипіння, додають цукор за смаком (від 100 до 200 г на літр).
  3. Закочують сік в чисті пляшки і закупорюють.
  4. До м`якоті додають цукор в пропорції 1 до 1.
  5. Нагрівають масу до розчинення цукру, укладають на пергамент тонким шаром і підсушують в духовці до готовності.
  6. Отриману пастилу нарізають шматочками або згортають для зберігання.

Обидва продукти зберігають корисні речовини, тому чудово підтримують імунітет в сезон застуд.

Компот з жимолості

Першу ягоду можна використовувати і для приготування освіжаючого компоту. Він прекрасно втамовує спрагу в спекотні дні і прикрасить святковий стіл.

Інгредієнти:компот із жимолості

  • 2,5 л води;
  • 300-400 г жимолості;
  • 100-150 г цукру.

Порядок приготування:

  1. Ягоди перебирають, промивають і злегка обсушують.
  2. Викладають жимолость в стерилізовані банки, заповнюючи їх на чверть.
  3. Готують сироп: до води додають цукор і доводять до кипіння.
  4. Заливають цукровим сиропом ягоди, дають настоятися протягом півгодини.
  5. Сироп зливають, знову кип'ятять, заливають банки по плічка і закупорюють кришками.

Компот до вживання слід дати настоятися: з часом рідина придбає шляхетний, насичений колір і багатий смак. До жимолості можна додавати і інші наявні ягоди і плоди: полуницю, суницю, яблука та ін. Добавки урізноманітнюють смак компоту, аромат набуває приємні фруктово-ягідні нотки.

Варення із жимолості з полуницею

Обидві ягоди - полуниця і жимолость - прекрасно поєднуються один з одним, роблячи заготовки більш ароматними і приємними.

Для приготування варення з жимолості з полуницею знадобляться:варення із жимолості з полуницею

  • 500 г жимолості;
  • 500-700 г полуниці;
  • 1-1,2 кг цукрового піску.

Рецепт приготування варення на зиму:

  1. Жимолость перебирають, очищають від сміття і гнилих ягід. Ретельно промивають і дають обсохнути на паперовому рушнику.
  2. Полуницю перебирають, очищають від плодоніжок, видаляють гнилі ягоди. Миють їх і сушать.
  3. Жимолость і полуницю складають в каструлю, засипають цукром і залишають до появи соку на 6-8 годин.
  4. Каструлю ставлять на слабкий вогонь і при обережному регулярному змішуванні доводять до кипіння. Уварюють масу до загустіння 20 хвилин, прибирають пінку.
  5. Розкладають масу по стерильним банкам і закочують.

Варення можна робити з цілісних ягід або пропускати їх через м'ясорубку. А для отримання однорідної маси можна подрібнити жимолость і полуницю блендером.

Джем з жимолості з апельсином і полуницею

Джем з жимолості з апельсином і полуницею має приємний ягідно-фруктовий смак і благородний аромат.

Інгредієнти:Джем з жимолості з апельсином і полуницею

  • 0,7 кг жимолості;
  • 0,7 кг полуниці;
  • 0,7 кг апельсинів;
  • 2 кг цукру.

Процес приготування джему з жимолості і апельсина:

  1. Полуницю перебирають, видаляють сміття, гнилі ягоди. Ретельно миють, потім розрізають на шматочки.
  2. Апельсини миють, очищають від шкірки, нарізають кубиками.
  3. Жимолость промивають, прибирають сміття і гнилі ягоди.
  4. Ягоди і фрукти укладають в каструлю, засипають цукром і залишають для виділення соку на ніч або на 8 годин.
  5. Доводять масу до кипіння, уварюють протягом 5-7 хвилин. Залишають на півгодини-годину і знову доводять до кипіння. Повторюють операцію тричі.
  6. Можна подрібнити масу блендером до однорідного стану і знову доводять до кипіння.
  7. Гарячий джем розкладають по чистим банкам і прибирають на зберігання.

Завдяки багатому смаку і яскравому аромату, джем хороший до чаю, до млинців і оладок, його можна використовувати в якості начинки для випічки.

Заготовки з жимолості неодмінно стануть найбільш затребуваними в будні і на свято. Можна насолоджуватися насиченим смаком, яскравим ароматом і незабутньою ніжністю ягід не тільки навесні, а протягом всього року. Зберігають заготовки в затіненому, прохолодному місці.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід