Заготовки на зиму з журавлини

рецептиЖуравлина - корисна і смачна болотна ягода, все частіше зустрічається в культурі на дачних ділянках. Її ягоди відрізняються насиченим смаком, неймовірною користю для людини. Журавлина добре поєднується з іншими ягодами і фруктами, хороша вона з горіхами і медом. Які заготовки приготувати на зиму з журавлини?

Користь журавлини

Журавлина є водянистою ягодою (на 88% складається з води), але містить безліч необхідних організму людині речовин. Є в ній вітаміни С і Е, харчові волокна, поліфеноли, мікро- і макроелементи, а також прості цукри.

У журавлині є і антиоксиданти, що перешкоджають старінню організму на клітинному рівні. Болотну ягоду недарма активно використовують в складі омолоджуючої косметики і засобах по догляду.

Незважаючи на багатий склад, в 100 г журавлина в корзиніягід всього 25 ккал, що робить її популярною в дієтичному харчуванні.

Журавлина має виражену протизапальну і жарознижуючу дію, тому морси з неї обов'язково включають в раціон харчування при простудних захворюваннях.

Ягода має антибактеріальну властивість, надає зміцнюючу дію на серцево-судинну систему, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Журавлина стабілізує роботу всіх органів, зміцнює імунітет і перешкоджає розвитку карієсу.

Заготовки на зиму з журавлини

Журавлина - одна з небагатьох ягід, що відрізняються гарною лежкістю. Свіжі ягоди можна заморожувати і сушити, щоб використовувати їх для приготування морсів і компотів взимку. Крім того, журавлина відмінно зберігається в квашеному вигляді: досить залити ягоди чистою водою і прибрати в холодильник.

Однак використовувати журавлину можна і в зимових заготовках - варення, джемах, компотах і ін. Вони мають оригінальний смак, насичений аромат і безсумнівну користь для організму.

Журавлина в цукровій пудріЖуравлина в цукровій пудрі

Улюблені багатьма ласощі з дитинства можна приготувати самостійно з простих інгредієнтів.

Знадобляться:

  • 600 г журавлини;
  • 400 г цукрової пудри;
  • вода.

Порядок приготування цукерок:

  1. Журавлину промивають, перебирають, викладають на паперовий рушник для обсушування.
  2. До 4 ст.л. цукрової пудри (з гіркою) додають 2 ст.л. теплої води і замішують густу однорідну масу.
  3. Викладають в неї ягоди і акуратно перемішують для рівномірного покриття.
  4. Ложкою переносять ягоди в ємність з сухою цукровою пудрою. Методом потряхування засипають журавлину пудрою і укладають на пергамент для застигання маси.

Зберігають ласощі тільки в сухому місці, в картонних коробках або пластикових ємностях.

Журавлинне варення з грушею та інжиромЖуравлинне варення з грушею та інжиром

Поєднання абсолютно різних за смаком і ароматом продуктів дозволяє отримати цікаве варення. Тягуча солодкість інжиру прекрасно гармонує з кислинкою журавлини, завершує образ насичений аромат груші.

Складові:

  • 400 г груш;
  • 200 г журавлини;
  • 10 шт. сушеного інжиру;
  • 500 г цукру;
  • 1 ч.л. кориці;
  • 1 ст.л. ванільного цукру »
  • 1 ст.л. тертого свіжого кореня імбиру.

Порядок приготування варення:

  1. Груші очистити, видалити серцевину, нарізати кубиками близько 1 см.
  2. Інжир ретельно промити і нарізати невеликими шматочками або кубиками.
  3. Інжир, груші та промиту і перебрану журавлину укласти в каструлю і засипати цукром, залишити до появи соку.
  4. Довести масу до кипіння, додати корицю, тертий імбир і ванільний цукор.
  5. Уварювати суміш протягом півгодини, поки варення не набуде бажану густоту.
  6. Розкласти готовий продукт по стерильним банкам і закатати кришками.

Варення на передостанньому етапі можна подрібнити блендером до однорідного стану. Ласощі неодмінно сподобається дорослим і дітям, підійде до святкового столу і в будні.

Вітамінний компот з журавлини і брусниціВітамінний компот з журавлини і брусниці

Поєднання двох корисних лісових ягід надає заготівлі насичений аромат і незабутній, освіжаючий смак.

Складові:

  • 300 г журавлини;
  • 600 г брусниці;
  • 200 г цукру;
  • 1 лимон;
  • кориця, ванільний цукор, імбир - за смаком.

Порядок приготування компоту з журавлини:

  1. Ягоди перебрати, видалити сміття, промити. Лимон помити, цедру натерти на дрібній тертці, сік віджати.
  2. Заповнити стерилізовану 3 л банку ягодами на чверть.
  3. Довести воду до кипіння і залити журавлину з брусницею по «плічка».
  4. Через годину злити рідину з банок і довести її до кипіння знову, додавши прянощі, цукор, цедру і сік лимона.
  5. Залити сиропом ягоди і закатати банки.

Ягідний компот набере смак і аромат в міру зберігання. Напій стане смачною підтримкою імунітету в зимовий час.

Журавлинне варення з яблуком, медом і волоським горіхомЖуравлинне варення з яблуком, медом і волоським горіхом

Журавлинне варення може бути неймовірно смачним, якщо додати в нього мед, яблука і волоський горіх. Воно набуде насичений, багатий аромат і оригінальний смак.

Для приготування знадобляться:

  • 1 кг журавлини;
  • 1 кг яблук;
  • 250 г очищених волоських горіхів;
  • 1,5 кг меду;
  • склянка води.

Рецепт журавлинного варення без цукру:

  1. Журавлину промити, перебрати, покласти в каструлю і залити склянкою води.
  2. Довести ягоди до кипіння і уварюють 15 хвилин на слабкому вогні.
  3. Злити рідину, а журавлину перетерти через сито.
  4. Промиті горіхи подрібнити ножем.
  5. Яблука промити, видалити серцевину і нарізати кусочками.
  6. Змішати яблука, журавлину і горіхи, додати злегка нагрітий мед.
  7. Уварювати суміш на слабкому вогні протягом години при періодичному помішуванні.
  8. Розкласти по стерильним банкам і прибрати на зберігання.

Заготівлю можна подавати до чаю і десертів, до випічки або в якості вітамінної «бомби» натщесерце.

Журавлинна наливка з медомЖуравлинна наливка з медом

Приготований на горілці продукт має м'який смак і насиченим медовим ароматом.

Для приготування знадобляться:

  • 1 л горілки;
  • 2 склянки журавлини;
  • 400 г меду.

Наливку з журавлини приготувати просто:

  1. Ягоди подрібнюють блендером або розтирають через сито до однорідності.
  2. Заливають журавлину горілкою і настоюють протягом 10 днів в темному місці, щільно закупорити кришкою.
  3. Процідити суміш, додати мед і ретельно перемішати, знову закупорити.
  4. Витримати 1-2 місяці в темному, прохолодному місці.
  5. Зняти з осаду, перелив в іншу ємність і зберігати протягом півроку.

Наливка з журавлини має не тільки зігріваючий ефект, але надає також профілактичну і лікувальну дію на організм. Бордово-золотистий колір і яскравий аромат неодмінно припадуть до смаку цінителям домашніх заготовок.

Смачні та корисні заготовки з журавлини неодмінно піднімуть настрій, додадуть заряд бадьорості і підтримують організм в період сезонних захворювань. Можна експериментувати з північної ягодою, придумуючи варення, компоти і джеми на свій смак.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід