Заготовки з абрикос на зиму
Літо - пора заготівлі ягід і фруктів на зиму. Зберегти користь, смак і аромат дозрілих плодів можна різними способами: сушінням, консервацією, заморожуванням. Як заготовити абрикоси на зиму?
Секрети заготовки абрикосів
Абрикоси, як і інші плоди і ягоди, мають свої секрети заготовки. Щоб закачування вийшло по-справжньому смачним і корисним, слід враховувати особливості жовтих плодів і дотримуватися правил їх приготування.
Збирати абрикоси можна, якщо вони почали злегка зріти. У темному, теплому місці вони незабаром наберуть смак, забарвлення в звичний колір і стануть придатні для заготовок.
Для прискорення їх дозрівання можна покласти їх разом з бананами. Речовини, що видыляються тропічними фруктами, сприяють швидкому дозріванню абрикосів. Повністю зелені плоди в домашніх умовах не дозріють.
Абрикоси підходять для будь-яких заготовок:
- варення;
- компоти;
- конфітюр;
- сік;
- повидло та ін.
Плоди надають заготівлі специфічний ніжний, солодкий смак, насичений аромат.
Для кожного виду заготовок потрібні абрикоси певної стиглості:
- Найстигліші, перезрілі плоди підійдуть для ніжного бурштинового варення або джему. Такі абрикоси володіють чудовим, яскравим ароматом, мають ніжну консистенцію.
- Злегка недозрілі, щільні абрикоси гарні в компотах і в заготовках з шматочками фруктів.
Якої би стиглості не знадобилися абрикоси, вони не повинні бути підгнилими або пліснявими. Неякісна сировина неодмінно позначиться на смаку кінцевого продукту, тому відбирати абрикоси для заготовок слід ретельно.
Абрикосова кісточка містить синильну кислоту. У великих кількостях вона смертельно небезпечна. Тому для заготовок слід відокремлювати кісточку. Так заготовки здатні зберігатися довше, а в їхньому смаку буде відсутній гіркуватий, мигдальний присмак.
Використовувати в заготовках або в свіжому вигляді абрикосову кісточку можна тільки за умови, що вона має солодкий смак. Такою особливістю володіють не всі сорти абрикоса. Гіркі ядра не використовують в їжу.
Заготовки з абрикос на зиму
Абрикосові заготовки вражають уяву: вони добре поєднуються з горіхами, прянощами, фруктами і ягодами. Якщо до будь-якого рецепту додати трохи абрикосів, солодка нотка збагатить закачування, додасть смаку благородності.
Компот з цитрусів і абрикоса
Цитрусові нотки надають компоту легку кислинку і благородний аромат.
Складові:
- 300 г абрикосів;
- 300 г цукру;
- четвертинка лимона або апельсина;
- 3 л води.
Покроковий рецепт варіння компоту на зиму:
- Абрикоси очищають від кісточок, перебирають, відбраковують пом'яті і гнилі. Плоди повинні бути щільними, красивими, адже від їх якості безпосередньо залежить зовнішній вигляд готового продукту.
- Цитрус нарізають тонкими півкільцями, видаляють насіння.
- Укладають всі плоди в банки.
- Готують сироп: у воду додають цукор, кип'ятять протягом 3 хвилин до повного розчинення кристалів.
- Цитруси і абрикоси заливають готовим сиропом, стерилізують протягом 20 хвилин. Закривають кришками і перевертають банки до повного охолодження.
Напій стане відмінною профілактикою сезонних захворювань. Хороший він до святкового столу і в будній день.
Джем з абрикосів з маком 
Мак і абрикоси ідеально доповнюють один одного, надаючи готовому джему бурштиновий колір і неймовірний смак.
Складові:
- 1 кг абрикосових плодів;
- 0,6 кг цукру;
- 0,1 кг маку;
- лимонну кислоту за смаком.
Порядок приготування:
- Абрикоси очищають, поділяють на половинки і засипають цукром для виділення соку. Краще використовувати перезрілі, м'які плоди.
- Через 3-4 години абрикоси ставлять на середній вогонь, кип'ятять протягом 10-15 хвилин до готовності.
- Подрібнюють масу блендером або через сито, додають лимонну кислоту і знову уварюють масу протягом 20 хвилин.
- Додають мак і варять ще 10 хвилин, обов'язково видаляючи пінку.
- Джем розливають по банках, закочують кришками.
Абрикосовий джем з маком хороший до чаю, стане справжньою окрасою на столі.
Абрикосове варення з мигдалем 
Заготівлю можна приготувати в двох варіантах: цільноплідною або з ніжною, однорідною консистенцією.
Для приготування необхідні:
- 1 кг абрикосових плодів;
- 0, 7 кг цукру;
- склянка води;
- 200 г мигдалю.
Порядок приготування абрикосового варення:
- Абрикоси перебирають, відбраковують пошкоджені (м'яті, биті, гнилі), промивають. Для заготівлі краще вибирати плоди з кісточкою що легко відділяється. Її акуратно виймають, не розрізаючи плід.
- Мигдаль заливають окропом і залишають на 10-15 хвилин. Це дозволить легко відокремити від горішків шкірку. Достатньо злегка здавити горіх, як він вислизає з оболонки. Після очищення горіхи злегка обсмажують на сковороді без масла.
- Очищений і обсмажений мигдаль укладають в абрикосові плоди через розріз.
- Далі готують сироп з води і цукру. Ставлять каструлю з інгредієнтами на вогонь, перемішують до повного розчинення цукрового піску. Після 2-3 хвилин кипіння знімають каструлю з вогню.
- У цукровий сироп укладають абрикос з мигдалем. Плоди повинні щільно прилягати одне до одного, розташовуючись в каструлі в один або два шари.
- У такому вигляді абрикоси настоюються протягом 3-5 годин. За цей час плоди встигнуть насититися солодким розчином, стануть більш м'якими, з них виділиться сік.
- Обережно зливають сік що виділився з цукровим сиропом і повторно кип'ятять його. Знову заливають абрикоси і залишають на кілька годин.
- З плодів знову виділиться сік. Його знову зливають, доводять до кипіння, додають до нього абрикоси і варять протягом півгодини до готовності. Абрикоси під час варіння не перемішують, намагаються не пошкоджувати їх, щоб зберегти цілісні плоди.
- Варення повинне мати бурштиновий відтінок, насичений аромат. Його розкладають по банках і закочують кришками.
Варення готується досить довго, проте його надзвичайний смак і незвичайна подача варта витраченої праці і часу.
Заготовки з абрикосів на зиму - одні з найбільш смачних і корисних. Вони мають ніжний і солодкий смак. Абрикосові консервації добре підійдуть як десерт до чаю, стануть чудовим наповнювачем для морозива, начинкою для відкритих або закритих пирогів. А компоти з жовтих плодів добре втамовують спрагу, заряджають бадьорістю на весь день.