Заготовки з груш на зиму

рецептГруша - другий за популярністю фрукт після яблука, що використовується в домашніх заготовках на зиму. У плодах містяться вітаміни і мінерали, масла і інші цінні речовини. Які заготовки з груш найсмачніші і найкорисніші?

Які плоди вибрати для заготовок

Заготовки на зиму з груш - це запас вітамінів, інших корисних речовин, а також неперевершеного аромату і гармонійного смаку. Тому важливо вибирати для зимових запасів найякісніші фрукти.

Не слід використовувати в якості сировини підгнилі плоди. Вони неодмінно позначаться на смак.

Не кожна груша підійде для заготівлі: 

  • Для компотів вибирають плоди тверді, кислуваті. Вони не розварюються і не перетворюються в кашку. А легка кислинка збагатить смак компоту: він не здасться прісним, позбавленим смаку. Для напою підбирають фрукти, які добре тримають форму.груша
  • Для варення підійдуть м'які, цукристі плоди. За бажанням варення може бути однорідним, ніжним, або з шматочками фруктів. Для заготівлі придатні перезрілі, м'які плоди.
  • Для сушки підійдуть суховаті, не водянисті плоди. Вони швидше підсохнуть, краще збережуть смак і аромат. Краще вибирати міцні плоди.

Самі по собі груші в заготовках можуть здаватися прісними, їх смак допоможуть розкрити спеції, наприклад, гвоздика.

Заготовки з груш

Зібрані груші чудові в свіжому вигляді. Їх можна додати до випічки, морозива, прикрасити ними десерти і торти. Однак свіжі фрукти швидко псуються. Зберегти їх на зиму можна в різних заготовках: джемах, компотах, варення та ін.

Консервовані груші з ваніллю

Консервовані фрукти - незамінний атрибут десертів і випічки. Заготовити груші власними силами не складе труднощів.

Інгредієнти: 

  • 1,5 кг груш;
  • 0,4 кг цукру;банка з грушами
  • пакетик ванільного цукру;
  • 1 ч.л. (без гірки) лимонної кислоти;
  • 2 л води.

Рецепт консервації груш:

  1. Груші промивають, розрізають на четвертини і вирізають серцевину. Також видаляють кінчики.
  2. Закладають підготовлені фрукти по банкам, направляючи зрізи вниз.
  3. Готують сироп: у воду засипають всю норму цукру, доводять до кипіння.
  4. Заливають груші, остуджують. Зливають сироп з банок і знову кип'ятять. Повторити операцію двічі.
  5. При третьому кип'ятінні в сироп додають ванільний цукор, лимонну кислоту, заливають плоди і закочують кришками, загортають на добу.

Можна додати до консервованих груш інші вподобані спеції - імбир, гвоздику, кардамон. Так смак заготовки стане багатшим, насиченим.

Варення із груші з горобиною

Незвичайне поєднання груш і горобини відрізняється не тільки неймовірним смаком, але і особливою користю. Його можна подавати до чаю, використовувати в якості начинки солодких пирогів. Варення добре гармонує з сирниками, оладками, млинцями.

Складові:груші з горобиною

  • 1 кг груш;
  • 0, 3 кг ягід горобини червоної;
  • 1 кг цукру.

Порядок приготування варення:

  1. Груші ретельно миють, зрізають серцевину. При бажанні можна видалити шкірку. Нарізають плоди шматочками невеликого розміру.
  2. Горобину відокремлюють і промивають.
  3. Груші і горобину пересипають цукром і залишають на кілька годин для виділення соку. Якщо груші сухуваті, то додають трохи води.
  4. Фруктово-ягідну масу доводять до кипіння, потім зменшують вогонь і уварюють 15-20 хвилин до готовності.
  5. Варення розкладають по стерилізованим банкам, закривають кришками.

Варення з груш з горобиною стане смачною профілактикою сезонних вірусних захворювань, припаде до смаку дорослим і дітям. Крім того, воно нормалізує травлення, надає легкий жовчно- і сечогінний ефект.

Грушевий компот

Грушевий компот прекрасно втамовує спрагу, має м'який, ніжний смак. Підійде він і до святкового столу.

Інгредієнти: компот в банці

  • кілька груш (до 0,5 кг);
  • 0,4-0,5 кг цукру;
  • 1 ч.л. лимонної кислоти;
  • прянощі при необхідності;
  • вода - 2,5 л.

Порядок приготування:

  1. Груші промивають, видаляють серцевину. При необхідності груші нарізають на шматочки довільного розміру, проте можна залишити четвертинки.
  2. Укладають плоди в стерилізовані банки.
  3. Варять сироп: до 2,5 л води всипають цукор і лимонну кислоту, доводять до кипіння.
  4. Гарячою рідиною заливають фрукти до плічок банки. Залишають до охолодження.
  5. Зливають рідину, знову кип'ятять її. Закипілий сироп заливають в банки, при необхідності додають м'яту, гвоздику або пакетик ванільного цукру.
  6. Закочують банки, загортають їх на добу для стерилізації.

Замість лимонної кислоти можна використовувати сік лимона (за смаком). Грушевий компот при правильному приготуванні зберігає вітаміни і корисні речовини, що містяться в плодах.

Пюре із груші з прянощами

Для любителів пряних заготовок підійде рецепт пряного грушевого пюре. Його аромат неодмінно нагадає про спекотні літні дні.

Інгредієнти: грушеве пюре в банці

  • 1,3 кг стиглих груш;
  • сік половини лимона;
  • склянка цукру;
  • сіль - на кінчику ножа;
  • 0,5 ч.л. меленого імбиру;
  • 0,5 ч.л. кардамону;
  • 1 ч.л. мускатного горіха;
  • щіпка кориці;
  • щіпка гвоздики.

Кількість і співвідношення спецій можна сміливо міняти на свій розсуд.

Порядок приготування:

  1. Груші миють, очищають шкіру, зрізують серцевину.
  2. М'якоть плодів нарізають довільними шматочками.
  3. Укладають в каструлю нарізані груші і спеції, доводять до кипіння.
  4. Збавляють вогонь, постійно помішують протягом години до повного розм'якшення (разварювання) плодів.
  5. Отриману масу подрібнюють блендером до стану однорідного пюре.
  6. Знову ставлять каструлю на вогонь, уварюють масу протягом 20-30 хвилин.
  7. Гаряче пюре розливають по стерилізованим банкам і закочують.

Пюре додасть святкового настрою і бадьорості в похмурий осінній або морозний зимовий день. Його можна вживати з чаєм, подавати до млинців і оладок, додавати у випічку.

Заготовлені на зиму груші зберігають в темному, добре вентильованому, прохолодному місці. Банки регулярно оглядають на предмет псування вмісту або здуття кришки. Такі умови довше збережуть заготовки, що дозволить насолоджуватися фруктами до наступного врожаю.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!