Заготовки з груш на зиму
Груша - другий за популярністю фрукт після яблука, що використовується в домашніх заготовках на зиму. У плодах містяться вітаміни і мінерали, масла і інші цінні речовини. Які заготовки з груш найсмачніші і найкорисніші?
Які плоди вибрати для заготовок
Заготовки на зиму з груш - це запас вітамінів, інших корисних речовин, а також неперевершеного аромату і гармонійного смаку. Тому важливо вибирати для зимових запасів найякісніші фрукти.
Не слід використовувати в якості сировини підгнилі плоди. Вони неодмінно позначаться на смак.
Не кожна груша підійде для заготівлі:
- Для компотів вибирають плоди тверді, кислуваті. Вони не розварюються і не перетворюються в кашку. А легка кислинка збагатить смак компоту: він не здасться прісним, позбавленим смаку. Для напою підбирають фрукти, які добре тримають форму.
- Для варення підійдуть м'які, цукристі плоди. За бажанням варення може бути однорідним, ніжним, або з шматочками фруктів. Для заготівлі придатні перезрілі, м'які плоди.
- Для сушки підійдуть суховаті, не водянисті плоди. Вони швидше підсохнуть, краще збережуть смак і аромат. Краще вибирати міцні плоди.
Самі по собі груші в заготовках можуть здаватися прісними, їх смак допоможуть розкрити спеції, наприклад, гвоздика.
Заготовки з груш
Зібрані груші чудові в свіжому вигляді. Їх можна додати до випічки, морозива, прикрасити ними десерти і торти. Однак свіжі фрукти швидко псуються. Зберегти їх на зиму можна в різних заготовках: джемах, компотах, варення та ін.
Консервовані груші з ваніллю
Консервовані фрукти - незамінний атрибут десертів і випічки. Заготовити груші власними силами не складе труднощів.
Інгредієнти:
- 1,5 кг груш;
- 0,4 кг цукру;
- пакетик ванільного цукру;
- 1 ч.л. (без гірки) лимонної кислоти;
- 2 л води.
Рецепт консервації груш:
- Груші промивають, розрізають на четвертини і вирізають серцевину. Також видаляють кінчики.
- Закладають підготовлені фрукти по банкам, направляючи зрізи вниз.
- Готують сироп: у воду засипають всю норму цукру, доводять до кипіння.
- Заливають груші, остуджують. Зливають сироп з банок і знову кип'ятять. Повторити операцію двічі.
- При третьому кип'ятінні в сироп додають ванільний цукор, лимонну кислоту, заливають плоди і закочують кришками, загортають на добу.
Можна додати до консервованих груш інші вподобані спеції - імбир, гвоздику, кардамон. Так смак заготовки стане багатшим, насиченим.
Варення із груші з горобиною
Незвичайне поєднання груш і горобини відрізняється не тільки неймовірним смаком, але і особливою користю. Його можна подавати до чаю, використовувати в якості начинки солодких пирогів. Варення добре гармонує з сирниками, оладками, млинцями.
Складові:
- 1 кг груш;
- 0, 3 кг ягід горобини червоної;
- 1 кг цукру.
Порядок приготування варення:
- Груші ретельно миють, зрізають серцевину. При бажанні можна видалити шкірку. Нарізають плоди шматочками невеликого розміру.
- Горобину відокремлюють і промивають.
- Груші і горобину пересипають цукром і залишають на кілька годин для виділення соку. Якщо груші сухуваті, то додають трохи води.
- Фруктово-ягідну масу доводять до кипіння, потім зменшують вогонь і уварюють 15-20 хвилин до готовності.
- Варення розкладають по стерилізованим банкам, закривають кришками.
Варення з груш з горобиною стане смачною профілактикою сезонних вірусних захворювань, припаде до смаку дорослим і дітям. Крім того, воно нормалізує травлення, надає легкий жовчно- і сечогінний ефект.
Грушевий компот
Грушевий компот прекрасно втамовує спрагу, має м'який, ніжний смак. Підійде він і до святкового столу.
Інгредієнти:
- кілька груш (до 0,5 кг);
- 0,4-0,5 кг цукру;
- 1 ч.л. лимонної кислоти;
- прянощі при необхідності;
- вода - 2,5 л.
Порядок приготування:
- Груші промивають, видаляють серцевину. При необхідності груші нарізають на шматочки довільного розміру, проте можна залишити четвертинки.
- Укладають плоди в стерилізовані банки.
- Варять сироп: до 2,5 л води всипають цукор і лимонну кислоту, доводять до кипіння.
- Гарячою рідиною заливають фрукти до плічок банки. Залишають до охолодження.
- Зливають рідину, знову кип'ятять її. Закипілий сироп заливають в банки, при необхідності додають м'яту, гвоздику або пакетик ванільного цукру.
- Закочують банки, загортають їх на добу для стерилізації.
Замість лимонної кислоти можна використовувати сік лимона (за смаком). Грушевий компот при правильному приготуванні зберігає вітаміни і корисні речовини, що містяться в плодах.
Пюре із груші з прянощами
Для любителів пряних заготовок підійде рецепт пряного грушевого пюре. Його аромат неодмінно нагадає про спекотні літні дні.
Інгредієнти:
- 1,3 кг стиглих груш;
- сік половини лимона;
- склянка цукру;
- сіль - на кінчику ножа;
- 0,5 ч.л. меленого імбиру;
- 0,5 ч.л. кардамону;
- 1 ч.л. мускатного горіха;
- щіпка кориці;
- щіпка гвоздики.
Кількість і співвідношення спецій можна сміливо міняти на свій розсуд.
Порядок приготування:
- Груші миють, очищають шкіру, зрізують серцевину.
- М'якоть плодів нарізають довільними шматочками.
- Укладають в каструлю нарізані груші і спеції, доводять до кипіння.
- Збавляють вогонь, постійно помішують протягом години до повного розм'якшення (разварювання) плодів.
- Отриману масу подрібнюють блендером до стану однорідного пюре.
- Знову ставлять каструлю на вогонь, уварюють масу протягом 20-30 хвилин.
- Гаряче пюре розливають по стерилізованим банкам і закочують.
Пюре додасть святкового настрою і бадьорості в похмурий осінній або морозний зимовий день. Його можна вживати з чаєм, подавати до млинців і оладок, додавати у випічку.
Заготовлені на зиму груші зберігають в темному, добре вентильованому, прохолодному місці. Банки регулярно оглядають на предмет псування вмісту або здуття кришки. Такі умови довше збережуть заготовки, що дозволить насолоджуватися фруктами до наступного врожаю.