Засолювання в бочці

Особливості засолювання плодів в бочціЗасолювання овочів в дубових бочках — найдавніший рецепт їх збереження на зиму. Натуральна деревина зберігає смак продуктів, надає їм приємний, незабутній аромат. Як правильно здійснити засолювання овочів в бочці?

Особливості засолювання плодів в бочці

Засолювання овочів в бочці й в скляній тарі — два абсолютно різні процеси.

Щоб зберегти смак і користь продуктів, важливо дотримати ряд правил при використанні бондарних виробів:

  1. Обов'язкова попередня підготовка бочки. Порушення або ігнорування цього етапу зведе нанівець всі старання по заготівлі овочів.
  2. Дубова бочка повинна бути ретельно промита, не мати сторонніх запахів, ознак гниття.
  3. Дубова бочка повинно попередньо обшпарити окропом на 20-30 хвилин. Це дозволить деревині розширитися.
  4. Кожен ряд овочів краще прокладати зеленню, пряно-ароматичними культурами та приправами, доливати розсіл при необхідності.
  5. Зберігання бочки повинно здійснюватися в особливому порядку — після вибірки з бочки всіх продуктів, її також треба ретельно промити. Найкраще зберігати бочку на зиму в погребі.

Час на засолювання відрізняється в залежності від обраного рецепта. Чим довше зберігаються плоди, тим більше виражений смак і аромат вони мають.

Рецепти засолювання

Існує безліч рецептів засолювання овочів на зиму в дубових бочках.

Томати з гірчицею в дубовій бочці

На дно бочки висипається трохи гірчичного порошку. Помиті томати (бажано одного розміру й одного сорту) укладають шарами в бочку. Перекладаючи кожен шар листям смородини, хрону, вишні. Також знадобитися пару стручків червоного перцю, головка часнику. Дрібно порубаний перець і цілі зубки часнику також перекладають між шарами томатів. З самого верху томати накривають декількома листами хрону, смородини, вишні. Кладуть пару шматків червоного перцю, посипають рясно гірчичним порошком. Після все треба залити розсолом. На 5 л води додають півсклянки солі, 2 столових ложки цукру. Заливають рідиною овочі, повністю приховуючи їх, прибирають під гніт на 1 день при кімнатній температурі, потім переставляють в льох.

Томати з огірками в бочці

У дубову бочку закладають шарами овочі (7 кг томатів на 3 кг огірків), намагаючись укладати огірки в нижню частину. Прокладають кожен шар листям смородини, вишні, хрону, додають зелені кропу. Заливають заготовлення розсолом: на 8 л води достатньо 0,5 кг солі і 2 ст. цукру. Забирають під гніт на 2-3 тижні. Цвіль, яка утворюється зверху, прибирають 1 раз в тиждень звичайної столовою ложкою. А можна зверху на шар розсолу висипати гірчицю, це запобіжить рясній появі цвілі.

Томати з солодким перцем

10 кг томатів укладають в місткість, додаючи 1 кг очищеного солодкого перцю. Кожен шар прокладають прянощами. Для приготування розсолу на 9-10 л води додають 0,6-0,7 кг солі. Для смаку можна додати гірчицю. Забирають під гніт на пару тижнів.

На основі наведених рецептів можна експериментувати й складати свої, додаючи улюблені прянощі та спеції. Солити можна будь-які овочі з грядки: огірки, помідори, капусту, перець та ін. Залежно від кількості солі й цукру можна змінювати смак готового продукту.

Як підготувати бочку

Бочка з дуба — найкращий варіант для засолювання й квашення овочів. Така деревина стійка до коливань температур, зносу, менш схильна до гниття. А завдяки взаємодії дуба з розсолом, смак овочів помітно поліпшується, з'являється характерний присмак.

Перед засолюванням слід правильно підготувати бондарні вироби.

Якщо місткість нова, то її необхідно:

  1. Промити проточною водою.
  2. Вимочити протягом декількох днів (достатньо 3-5). Щодня необхідно замінювати воду, використовуючи лише холодну. Вимочують виріб до повного промивання, поки вода не перестане забарвлюватися в коричневий колір.
  3. Вимочену бочку слід пропарити окропом, накривши її до охолодження теплою ковдрою та плівкою.

Якщо бочка вже використовувалася, то її підготовка відрізняється:

  1. Виріб ретельно промивають.
  2. Заливають на 30 хвилин окропом, накривають ганчіркою.

Якщо в бочці виявлені тріщини або щілини, слід періодично заповнювати її водою та змочувати, щоб повернути герметичність.

Як солити

Процес соління овочів в дубовій бочці простий:

  1. На дно місткості укладають листя смородини, вишні, хрону, повністю закриваючи його. Можна додати кріп, корінь хрону, часник та інші прянощі.
  2. Овочі укладаються щільно один до одного. Томати краще вибирати одного сорту й розміру. Це дозволить всім томатам «дозріти» одночасно.
  3. Кожен шар овочів прокладається листям і прянощами.
  4. Приготовленим розсолом, що включає тільки сіль, цукор і спеції, заливають овочі. Рідина обов'язково повинна покрити продукти повністю з запасом 2-4 см.
  5. Ставимо заготівлю під гніт в кімнатну температуру на 1 день. Після опускаємо бочку в льох.

Через деякий час слід перевіряти овочі на відповідність: чи немає ознак гнилі, псування продукту.

Як зберігати порожню бочку

Правильне зберігання бочки запобіжить появі тріщин на ній, забезпечить довший термін її служби. Якщо бочка ще не використовувалася за призначенням, придбана нещодавно, то слід обернути її поліетиленовою плівкою. Це збереже деревину від розсихання. Важливо враховувати, що використовувати цей спосіб зберігання можна тільки для нових виробів. Якщо обернути її плівкою вже після використання, то це може прискорити процеси гниття, деревина буде виділяти неприємний, пліснявий запах.

Перед зберіганням бочки з-під засолювання необхідно:

  • ретельно промити її холодною водою;
  • очистити її за допомогою гарячого содового розчину;
  • обполоснути виріб гарячою водою;
  • залишити на кілька годин для просушування.

Зберігають промиту бочку в умовах достатньої, високої вологості, зі стабільним припливом повітря, при відсутності прямих сонячних променів. Якщо повітря в приміщенні сухий, можна налити в бондарних виробів воду. Важливо замінювати її кожні 3-4 тижні, щоб не допустити її протухання. На час зберігання бочку розміщують на дерев'яній підкладці або настилі, щоб виключити зіткнення з бетонною або земляною долівкою. Це запобіжить підгнивання і появі плісняви на виробі.

Засолка в справжніх дубових бочках додасть незвичайний аромат і смак звичним овочам. Однак слід забезпечити ретельний догляд за виробом, щоб продовжити термін його використання. Якщо процес підготовки, засолювання або зберігання бочки викликає у вас труднощі, зверніться до менеджерів компанії. Вони допоможуть підібрати виріб необхідного обсягу, детально розкажуть про особливості засолювання і квашення, тонкощах їх проведення.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід