Збір першого врожаю
Для будь-якого садівника найціннішим і бажаним є перший врожай. Зелень, овочі, ягоди - саме в них є такі необхідні організму мінерали і вітаміни. Як і коли збирати перший урожай?
Коли збирати перший урожай
Для кожної ранньовесняної культури визначені свої терміни збору врожаю. Потрібно набратися терпіння і дочекатися покладеного часу, щоб рослини набрали смаку і корисних речовин, досягли потрібного розміру, дали багатий урожай.
Але і перетримувати їх не потрібно: смакові якості будуть поступово погіршуватися.
Цибуля
Перша весняна зелень - це зелена цибуля. Ледве тане сніг, як з-під землі «визирає» батун. А в теплиці в найбільш ранні терміни можна садити сівок на зелень.
Найніжніше пір'я - до жарких днів, адже для цибулі оптимальною температурою вважається 17-19 градусів. Слід підтримувати високу вологість грунту: так листя росте активніше, а її смак стає ніжніший.
Урожай збирають поступово, у міру потреби. Зелень добре зберігається в нижньому відсіку холодильника довгий час.
Щавель
Кислуватий смак рослини знайомий всім з дитинства. Ця зелень набирає популярність в закусках, салатах, супах і гарнірах. Щавель - багаторічна рослина. Ледве встановлюються теплі дні, як з'являється молода зелень. Вже через 2-4 тижні можна збирати перший урожай.
Листя щавлю найбільш смачні навесні, до початку цвітіння. З приходом літа їх ніжність втрачається, зелень стає більш жорсткою і волокнистої.
Спаржа
Спаржа - багаторічна рослина, наукова назва якого - аспарагус. Її відносять до овочів, а не зелені.
Збір садової спаржі можна проводити з квітня. Кущики необхідно заздалегідь підгорнути, щоб отримати «благородну», білу спаржу. Вона славиться більш ніжним смаком. Зелена спаржа більш щільна і хрустка.
Збір проводять, поки пагін знаходиться в стані «шишки», тобто до розкриття волоті. Довжина пагонів становить близько 15 см. Урожай збирають щодня, що виключає переростання спаржі.
Ревінь
Багаторічна рослина відома своїми великими листками, схожими на лист лопуха. Їстівна частина ревеню - не листя, а черешки. Їх використовують для приготування випічки, варення, десертів.
До кінця весни приходить час для збору ревеню. Збирають тільки молоді черешки, адже саме вони найсмачніші, м'які, ніжні, але м'ясисті. Довжина черешка, придатного для прибирання, повинна становити мінімум 25 см і 1,5 см в ширину.
Кріп
Кріп можна сіяти всюди: зростає він у теплиці і у відкритому грунті, з перших теплих днів і до самих заморозків. Сама ніжна зелень - у кущових сортів при висоті в 10-20 см. Листя дуже ароматне, використовується в будь-яких стравах.
Не слід висаджувати кріп густо - так рослини витягуються, а листя виростає рідким. Погіршує смак кропу і невчасний полив. Перший урожай збирають вже через 25-30 днів.
Салат
Листовий салат - скоростигла культура, яку можна виростити як розсадою, так і прямим посівом в грунт. Рослини потребують яскраве світло, вологу, поживного і пухкого грунту. При дотриманні всіх умов вирощування листя салату володіють ніжним, приємним смаком, ідеальні для закусок і салатів.
Важливо враховувати строки збирання врожаю, рекомендовані для кожного сорту. Вони вказані на упаковці насіння. Якщо листя салату прибрані значно пізніше, ближче до початку цвітіння, то посилюється їх гіркота. Такий же ефект викликає несвоєчасний полив і високі температури повітря.
Шпинат
Шпинат - рослина короткого світлового дня, тому його висадку краще проводити в найбільш ранні терміни. Найніжніша і смачна зелень формується при помірних температурах до 20 градусів, при великій кількості вологи і сонячного світла.
Збирання проводять при досягненні потрібної висоти і розміру. Зелень сміливо заготовляють про запас, адже вона чудово зберігається в замороженому і сушеному вигляді.
Редис
Перший коренеплід, який можна отримати на дачі вже до середини весни - редис. Його ніжні, соковиті коренеплоди ідеальні для свіжих салатів і закусок.
Сіють культуру в парник вже в березні, адже редису не страшні легкі заморозки. Краще підсівати по кілька рядків щотижня, щоб забезпечити себе свіжим урожаєм до літа.
Не всім садівникам відомі секрети агротехніки редису. Щоб коренеплоди були смачними і соковитими, слід ретельно стежити за термінами посадки і прибирання, а також за умовами вирощування. Гірчать коренеплоди через нестачу вологи і високих температур.
Не слід чекати від ранніх сортів великих коренеплодів: їх перевага в швидкому зростанні. Перетримання такого редису лише погіршить його смак, коренеплоди стають занадто пухкими або навпаки, «дерев'яними». Оптимальним вважається розмір круглого редису від 2,5 см, а витягнутого - від 4 см.
Полуниця
Одна з перших ягід навесні - полуниця. Її соковиті, ароматні, яскраво-червоні ягоди залучають і дорослих, і дітей.
Її ранні сорти готові до плодоношення з кінця весни. Збирають ягоди в міру дозрівання, коли вони вже червоніють, але ще не стають м'якими. Такий урожай краще і довше зберігається.
Збирають ягоди ввечері або після повного висихання роси. Будь-яка волога на ягодах може призвести до їх гниття. Збір потрібно проводити щодня або через день, щоб не допустити перезрівання ягід.
Як збирати перший урожай
Щоб зберегти всю користь і свіжість першого весняного врожаю, слід збирати його не тільки своєчасно, але і правильно.
Правила збору:
- Зелені культури збирають в першій половині дня. Краще дочекатися висихання роси. Не проводять збір врожаю в полуденні, найспекотніші години. Така зелень буде менш соковитою, її термін зберігання буде менше.
- У зелені можна зрізати окремі листя (як, наприклад, у цибулі або кропу) або прибирати рослини повністю (кріп, шпинат). Листя ретельно перебирають, видаляючи сміття і пожовкле листя.
- Черешки ревеню не зрізають, а виламують, а листову пластину обрізають. Обов'язково промивають черешки і знімають шкірку. Виломлюванням також збирають пагони спаржі.
- Ягоди полуниці зрізають разом з плодоніжками і складають в дерев'яні шухлядки або перфоровані пластикові контейнери. Окремо збирають пошкоджені і цільні ягоди, щоб не допустити псування всього врожаю.
Збір першого весняного врожаю - радісна, довгоочікувана подія для кожного дачника. Вирощені своїми руками плоди і зелень мають незабутній смак і чудовий аромат, займуть гідне місце на обідньому столі в будь-якій страві.