Зелені овочі - Топ 10: властивості, склад і користь

Зелені овочі сьогодні — дуже популярна складова харчування. Вони входять в різні дієти для схуднення. Для людей, які піклуються про своє здоров'я, вони також необхідні. Розповімо докладніше про 10 найкорисніших і поширених зелених овочах.

  1. Спаржа (аспарагус) використовується в їжу ще з часів Давнього Єгипту. Це багаторічна трав'яниста рослина з довгими стеблами й безліччю тонких голковидних листочків. Їстівні у спаржі молоді пагони довжиною до 20 см і до 2 см в діаметрі. За кольором вони бувають зеленими, білими та фіолетовими. Зелена спаржа найбільш поширена, смачна і містить більше корисних речовин. У складі її вітаміни А, В, С, Е, Н, РР, мікроелементи Mg, Zn, Fe, Ca, P, Na. Калорійність спаржі всього 20 ккал / 100 г. Спаржа багата клітковиною, тому цілюще впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту. Використовується вона і як сечогінний засіб. Міститься в ній особлива речовина аспарагін, що розширює судини, знижуючи кров'яний тиск.
  2. Зелений горошок. Плоди рослини сімейства бобових. Всередині стручків знаходяться соковиті, солодкуваті горошини. Є сорти з їстівними стручками, без пергаментного шару. Горошок цінується перш за все за наявність в ньому легкозасвоюваного білка, близького за властивостями до тваринних білків. Він дає можливість швидко насититися і не переїдати. Також в ньому містяться вітаміни групи В, К1, А, аскорбінова кислота і цілий комплекс мікроелементів. Заморожений і консервований зелений горошок практично не втрачає своїх корисних властивостей.
  3. Шпинат. Соковиті листочки цієї трав'янистої рослини широко застосовуються в кулінарії. Вони містять багато грубих харчових волокон, тому корисні для кишківника. До складу шпинату входять вітаміни А, В, С, Е, мінерали Ca, Mg, Fe, К, Zn, Mg аскорбінова кислота. У листі шпинату багато рослинного білка, більше його тільки в зеленому горошку і квасолі. Такий багатий склад робить його цінним продуктом здорового харчування, дієтичним і лікувальним продуктом, що допомагає знизити вагу і підтримати здоров'я. У шпинату нейтральний смак, тому він добре поєднується з різними харчовими продуктами.
  4. Брюссельська капуста. Ця овочева культура дозріває пізно восени і є цінним постачальником корисних речовин в зимову пору року. Мініатюрні качанчики не вимагають шинкування, готуються в цілому вигляді. Їх можна заморожувати. Брюссельська капуста містить вітаміни групи В, С, А, цілий ряд мінералів, мікроелементів, амінокислот і ферментів. Це низькокалорійний продукт, вживання його знижує ризик серцево-судинних, онкологічних захворювань. Корисна брюссельська капуста і при цукровому діабеті.
  5. Броколі. Один з найбільш корисних овочів. Броколі багата грубими волокнами, які не перетравлюються, клітковиною, необхідною для нормального функціонування нашого кишківника. У складі її велика кількість вітаміну С, що перевищує вміст його в цитрусових і чорній смородині. Є в ній також вітаміни К, В, А, мінерали Mg, K, P, Mn, Ca та ін. Вживання броколі сприяє виведенню холестерину з організму, зміцненню стінок кровоносних судин, нормалізації рівня цукру в крові, відновленню і зміцненню нервової системи. Білок, який входить до складу броколі, багатий амінокислотами та антиоксидантами. Його прирівнюють до білка м'яса і яєць. Практично всі системи здорового харчування і дієти включають цю капусту в раціон.
  6. Селера. Ця рослина з сімейства зонтичних із великою бульбою. У їжу вживають всі частини її — листя, стебло, бульба. Але в системах здорового харчування особливо популярні соковиті ніжки. У селері міститься багато вітамінів і мінеральних речовин. Але найбільше Na, який робить позитивний вплив на діяльність сечостатевої системи. Також селера має властивість пригнічувати патогенні мікроорганізми в кишківнику, знижувати рівень холестерину в крові. Шляхом грубих волокон він нормалізує процеси травлення.
  7. Салат. Ця городня культура має безліч різновидів. Існують салати листові, качанні, напівкачанні, ромен та ін. Це низькокалорійний харчовий продукт, що містить мало калорій. У його складі вітаміни групи В, С, А, у великій кількості мікроелементи Ca, K, S, I, P. Салат містить грубі харчові волокна, що поліпшують перистальтику кишківника. Регулярне вживання салатів корисно при схудненні, знижує рівень холестерину в крові, покращує стан волосся, шкірних покривів, є профілактикою проти виникнення хвороби Альцгеймера.
  8. Шнітт цибулю. Це багаторічна трав'яниста рослина. Навесні тонкі листочки цієї цибулі з'являються одними з перших. Цінується він за невибагливість, декоративність і корисну зелень. Пір'я шнітт цибулі багаті на вітаміни В, К, аскорбіновою кислотою, бета-каротином, мікроелементами Ca, Mg, Fe, K, P, Zn, Se, Cu. Зелень ця помірно гостра, соковита, ароматна, ідеально підходить для приготування салатів та інших страв. Вона допомагає відновити наш організм після зими, позбутися від авітамінозу і зміцнити імунітет.
  9. Рукола. Ця хрестоцвіта рослина прийшла до нас із Середземномор'я. Листочки руколи мають специфічний гострий і пікантний смак. Вони використовуються в салатах і як добавка до м'ясних страв, піци, пасти. У їх складі бета-каротин, вітаміни групи В, Е, С, К, мікроелементи Mg, Zn, Se, Cu, Mn, Fe, P, Na. Регулярне вживання руколи в їжу стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин, зміцнює судини, знижує рівень холестерину, підвищує гемоглобін, зміцнює імунітет.
  10. Петрушка. Широко поширена пряна рослина з яскравим, терпким ароматом і невеликий пікантною гостринкою. Склад листя петрушки містить харчові волокна, що не перетравлюються, цілий ряд корисних речовин і вітамінів. За вмістом вітаміну С вона перевершує багато овочів і фрукти. Також в петрушці високий вміст каротину, ефірних олій, провітаміну А, вітамінів групи В, фолієвої кислоти, K, Mg, Fe. У петрушці міститься речовина апігенін, що пригнічує зростання пухлин, позитивно впливає на мозкову активність.

Виростити зелені овочі на своїй ділянці нескладно, досить дотримуватися простих правил догляду. Протягом всього сезону ви будете мати смачну і корисну добавку до свого раціону. Придбати насіння зелені й овочевих культур можна в нашому інтернет-магазині. На всі питання готові відповісти менеджери магазину.