Жовті овочі: корисні властивості та представники
Різноманітність забарвлень овочів - від темно-фіолетових до зелених, помаранчевих, червоних і навіть білих - неодмінно радує око. Речовини, що відповідають за колір плоду, визначають також його смак і корисні властивості для організму. Чим корисні жовті овочі?
Жовті овочі: які корисні властивості вони мають
Користь жовтих овочів обумовлена багатим складом, в них є флавоніди і лікопін, каротиноїди і терпеноїди. Різноманіття амінокислот, антиоксидантів, жирних кислот роблять золотисті плоди неймовірно корисними для людини.
Вплив жовтих овочів на організм:
- поліпшення зору, зняття напруги очних м'язів;
- виведення з організму вільних радикалів, холестерину, інших шкідливих сполук;
- зниження артеріального тиску;
- підвищення імунітету, прискорення одужання;
- поліпшення серцевої діяльності;
- збереження рухливості суглобів;
- нормалізація вироблення гормонів;
- захист від сонця;
- зміцнення кісток, поліпшення стану волосся, шкіри, нігтів;
- протипухлинну дію;
- збільшення вироблення колагену;
- стимуляція роботи мозку: поліпшується пам'ять, увагу, посидючість.
Жовті овочі піднімають настрій, заряджають енергією на весь день. Найбільшу користь вони зберігають в свіжому вигляді, проте не менш смачні вони в переробці і кулінарних вишукуваннях.
Жовті овочі корисні вагітним жінкам, літнім людям, дітям: їх неодмінно варто включати в щоденний раціон.
Різновиди жовтих овочів
Жовті овочі - часті і помітні «гості» на дачній ділянці. Завдяки яскравому забарвленню їх видно здалеку. У теплиці і в грунті можна зустріти «сонячні» томати та перці, на грядках підноситься золота кукурудза, а свої батоги розкинув жовтий гарбуз. Не можна забувати і про моркву: її коренеплоди не так помітні на ділянці, але мають не меншу користю для організму.
Кукурудза
Хоча кукурудза відноситься до злаків, багато садівники відносять її до овочів. Безперечний її благотворний вплив на організм, адже цариця полів містить безліч корисних речовин. Є в ній вітаміни А, В, С, РР, мінеральні речовини - йод, фосфор, молібден і навіть золото. Вона багата клітковиною, амінокислотами та іншими важливими сполуками.
Користь кукурудзи для людини:
- нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
- благотворно впливає на зір;
- підвищує тонус, життєві сили організму;
- очищає кишечник;
- надає омолоджуючу дію на організм;
- знижує рівень холестерину та ін.
Кукурудза не містить глютен, тому обов'язково входить в раціон харчування алергіків. Молоді качани можна використовувати в їжу цілком, а з зерен виробляють крупу, борошно, масло. Кукурудзу консервують, заморожують, сушать і ін. Можна висадити сорти і гібриди: Брусниця, Делікатесна, Трофі F1 та ін.
Морква
В процесі селекції була виведена морква різних кольорів - від природного темно-фіолетового забарвлення (сорт Пурпурний космос) до помаранчевої і жовтої. Від кольору залежать не тільки смакові якості коренеплодів, а й користь для організму.
Так, жовта морква містить вітаміни групи В, А, РР, К, Е, С, а також мікро- і макроелементи - фосфор, калій, магній, молібден, хром та ін.
Корисні властивості моркви давно відомі:
- поліпшення зору;
- виведення шкідливих сполук;
- стимулювання роботи мозку;
- виражену протипухлинну дію;
- сечогінні і жовчогінні властивості;
- омолоджуючу дію тощо.
Коренеплоди гарні в свіжому вигляді, в зимових заготовках, в кулінарних стравах - до м'яса, з іншими овочами, в десертах, випічці. Морквою можна захоплюватися людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також при цукровому діабеті.
Помідори
Жовті томати - справжня знахідка для садівників. Їх яскраве забарвлення прикрасить не тільки сама рослина, але і будь-яку страву: від закусок до салатів або гарнірів. Жовті томати мають ніжний, солодкий, десертний смак.
Відомі їхні корисні властивості:
- нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту;
- благотворно впливають на зір, підвищують його гостроту;
- покращують стан волосся, шкіри та нігтів;
- сприяють схудненню;
- зміцнюють кістки.
У жовтих томатах містяться вітаміни групи В, РР, С та ін. Багаті плоди залізом, селеном, цинком та ін., Амінокислотами, жирними кислотами. Їх бажано вживати свіжими, проте не менш гарні вони у в'яленому, консервованому вигляді.
Сортів жовтих томатів безліч: Лимон-Ліана, Золота Канарейка, Зебра жовта і ін.
Гарбуз
Одна з найпопулярніших овочевих культур - гарбуз. Його відносять до найкорисніших овочів на городі. Гарбузи різних розмірів і форм мають схожий склад. У них присутній цілий ряд вітамінів - РР, Т, D, А, Е, С, В, К, Т. Є в плодах кобальт, мідь, залізо, калій і інші важливі елементи.
Гарбуз має безліч корисних властивостей:
- очищає організм від шкідливих сполук і холестерину;
- нормалізує обмін речовин;
- має виражену протизапальну дію;
- має ранозагоювальні властивості;
- стабілізує водно-сольовий баланс і ін.
Гарбуз багатий клітковиною, яка сприятливо діє на шлунково-кишкового тракту. Її обов'язково включають в раціон хворих на цукровий діабет. Гарбуз можна смажити, запікати, відварювати, вживати свіжим. Він добре зберігається в свіжому вигляді до наступного літа, проте його можна також сушити і заморожувати.
Дуже корисні і смачні плоди у сортів: Новинка, Арахісове масло, Родзинка, Лікувальна, Волзька сіра та ін.
Перець
Болгарський перець жовтого кольору одним своїм виглядом підніме настрій. Порадує і його смак: солодкуватий, дуже приємний, м'який. Плоди багаті вітамінами групи В, А, С, РР, корисними елементами - залізо, йод, фосфор, цинк та ін.
Перець не тільки смачний, а й корисний:
- він благотворно діє на очні м'язи;
- призводить до стабілізації артеріального тиску;
- покращує сон, знижує ризик депресії, апатії;
- стимулює роботу серця і судин;
- підвищує імунітет;
- виводить з організму шкідливий холестерин.
Вживати перець краще в закусках і свіжих салатах: так він максимально збереже свої корисні властивості. Плоди можна про запас заморожувати, сушити, використовувати в рецептах зимових заготовок. Рекомендовані до посадки сорти і гібриди: Джеміні F1, Турбін F1, Австралієць тощо.
Жовті овочі несуть безперечну користь організму, проте харчування має бути збалансованим, що включає овочі та фрукти всіх кольорів. Не можна зловживати жовтими плодами: це призведе до надлишку вітаміну А або інших речовин в організмі.