Догляд за виноградом навесні

Догляд за виноградом — ціла наука. Для отримання відмінного врожаю важливо все операції проводити правильно і своєчасно. У цій статті ми розповімо про догляд за лозою навесні, коли вона тільки прокидається і починає пускати зелені пагони.

Зняття укриття з винограду

Після сходу снігу і встановлення в денний час температури +5 градусів починають відкривати виноград. Необхідно робити це поступово, щоб дати кущам час адаптуватися до нових умов існування.

Спочатку тільки підіймають торці укриття, щоб всередину потрапляло повітря. Так кущ буде провітрюватися і можна запобігти випрівання лози. Коли ж встановиться денна температура вище +10 градусів, а вночі не буде заморозків, укриття знімають повністю. Якщо тепло наступає стрімко, то можна відразу зняти зимове укриття, але накрити поки лозу легким спанбондом. Знімати укриття потрібно дуже акуратно, щоб не пошкодити вже набряклі бруньки.

Після зняття укриття потрібно уважно оглянути кущ. Через попадання вологи лоза могла підіпріти. Це добре помітно по плямах чорного кольору і, можливо, цвілі. Такі пагони потрібно негайно обробити мідним купоросом або бордоською рідиною.

Обрізка

Навесні проводять санітарну і формувальну обрізку винограду. Санітарна обрізка полягає у видаленні всіх підмерзлих, пошкоджених гілок. Обрізка проводиться до здорової тканини.

Правила обрізки:

  • Обрізку проводять строго до початку сокоруху. Поточний сік перешкоджає затягуванню зрізів. Тривала течія соку послаблює рослину.
  • Якщо лоза все ж "заплакала", рекомендується змастити зріз олійною фарбою на натуральній оліфі з додаванням крейди й борної кислоти.
  • Зріз виконується гострим і дезінфікованим інструментом, під прямим кутом. Так площа ранки буде мінімальною.
  • Зріз потрібно робити точно й акуратно. Щоб не пошкодити багаторічні пагони, біля основи залишають пеньок 0,5 см заввишки.

Існують дві схеми формування виноградного куща — зі штамбом та без штамба. Кожна з них виконується за певними правилами, в залежності від віку винограду.

Штамбова

  • 1 рік. Осінній саджанець обрізають до 2 бруньок. Так отримують два пагони.
  • 2 рік. Головний пагін — штамб — вкорочують до 50-90 см. Другий пагін обрізають до 2 бруньок.
  • 3 рік. На штамбі залишають дві верхні лози, які обрізають до двох бруньок і підв'язують до шпалери, направляють в сторони.
  • 4 рік. Вирізають усі гілки, що відплодоносили. З пагонів, які виросли на сучках заміщення, формують нові плодові пагони.

Без штамба

  • 1 рік. Виконують санітарну обрізку і залишають близько 10% всіх молодих пагонів. Залишають 2 бруньки на кожному з них і обрізають на 3 см вище від бруньки.
  • 2 рік. Видаляють 50-60% молодого приросту, залишають 2-3 найбільш міцних пагони. Їх обрізають знову до 2 бруньок.
  • 3 рік. Настав час формувати плодові пагони. Нижню лозу обрізають до 2 бруньок, верхню — до 10-14.
  • У вже зрілого виноградного куща видаляють всі гілки, що відплодоносили, пошкоджені, слабкі, тонкі пагони. Залишають тільки добре розвинені й здорові лози товщиною 5-10 мм.

Обробка винограду навесні

Мета обробки винограду в стадії початку вегетації — запобігти ураженню лози грибковими хворобами, відлякати шкідників. Профілактичні заходи дуже ефективні й дозволяють зберегти здоров'я куща і майбутній урожай.

Відразу після зняття укриття з кущів винограду лози обробляють залізним купоросом (300-500 г на 10 л води). Якщо бруньки вже набрякли, то дозування зменшується - 200-300 г на 10 л води. Ця обробка вбиває грибки, що зимують на лозах.

Друга обробка проводиться при досягненні середньодобової температури близько 10 градусів і при появі зелених пагонів з 3-5 листочками. Використовують препарати Хорус, Строби. Водночас можна обробити виноград інсектицидами й акарицидами — Актеллік, Деціс.

Третя обробка повинна бути проведена вже перед цвітінням. Застосовують препарати, що містять мідь — Ридоміл голд, Топаз, Хорус. Ці препарати працюють 8-14 днів, вони вбивають великий спектр грибків і підвищують імунітет рослин.

Біопрепарати створюються на основі живих мікроорганізмів. Вони екологічні та безпечні. Але вони починають свою роботу тільки за умови досить високої температури повітря — від 10-15 градусів. Тому застосування їх можливо тільки перед і після цвітіння. Тому більш ранні обробки потрібно проводити за допомогою хімічних засобів.

Обробка винограду навесні хімічними засобами не несе негативних наслідків для врожаю і нашого здоров'я. Після певного терміну всі хімікати повністю виводяться з рослини. Це буде задовго до дозрівання ягід.

Підживлення винограду навесні

Молодий саджанець в перші три роки житті не потребує в підгодівлі. Внесеного в лунку при посадці цілком вистачає на це час. Молодим рослинам не дають плодоносити, всі їхні сили йдуть на зміцнення і формування пагонів. На четвертому році життя саджанців дозволяють формувати плоди. А для стимулювання утворення на них кистей потрібні підгодівлі.

Добриво для винограду потрібно вносити на глибину залягання основних коренів. Так поживні елементи добре засвояться і підуть на користь куща. Досвідчені садівники при посадці виноградного саджанця вкопують поруч трубу, через яку і виробляють потім підгодівлю і полив. Або ж заливають живильні розчини в рів, викопаний на відстані 50-80 см від куща, уздовж всього діаметра. Глибина рову - 40-50 см.

Перед кожною підгодівлею кущі винограду добре поливають. Основною весняною підгодівлею одного дорослого куща буде наступний розчин: 10 л теплої води, 2 ст. л. суперфосфату, 1 ст. л. аміачної селітри, 1 ч. л. сульфату калію. Виробляється вона тоді, коли кущ ще не прокинувся і знаходиться в стані спокою.

Друга підгодівля виконується за 2 тижні до початку цвітіння, тим же розчином. Третя виконується після утворення зав'язі плодів. Але зі складу розчину прибирають азотну складову — аміачну селітру. Надлишок азоту призведе до непотрібного росту зелені. Для виконання підгодівлі можна взяти й комплексні добрива – Мастер, Ізабіон, Флоровіт.

З органічних добрив використовують перепрілий гній, рідкий настій курячого посліду, гною рідину.

Позакореневе підживлення відмінно доповнюють кореневі. Листя винограду швидко засвоюють елементи з розчинів. Можна використовувати комплексні добрива Майстер, Флоровіт, Біопон.

Полив винограду навесні

Якщо зима була малосніжна і ґрунт недостатньо вологий, то необхідно провести волого зарядний полив. Воду вливають по траншеях або дренажним трубам. Якщо ж ґрунт вологий, то поливати кущі не потрібно. Перший обов'язковий полив проводять приблизно за 20 днів до цвітіння.

За весну ретельне зрошення гранту проводиться не менше 2-х разів. Між основними можна проводити малі додаткові поливи, якщо опадів не випадає зовсім. На один дорослий кущ вноситься 30 л води.

Товари зі статті

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід