Захист і підживлення малини під час цвітіння

порадиПідживлення і захист малини від хвороб і шкідників - обов'язкові заходи в червні. Їх пропуск неодмінно позначиться на врожаї та якість ягід. Дрібні, сухуваті, з'їдені шкідниками, вони стануть не апетитними. Чим захистити і підживити малину під час цвітіння?

Профілактика хвороб та шкідників

Вберегти кущі малини від шкідників і хвороб можна за допомогою профілактичних заходів. Вони не гарантують повного захисту, проте сильно знижують ризик зараження посадок.

До профілактики відносять: 

  1. Своєчасне прибирання органічного сміття. Восени малинник ретельно очищають від листового опаду. Все зібране сміття спалюють, адже в ньому можуть бути спори грибків, небезпечні бактерії, шкідники (яйця, личинки, дорослі особини). 
  2. Обрізка малини. Після плодоношення торішні гілки вирізують і спалюють, оскільки на них можуть залишатися шкідники та хвороби. Обов'язково видаляють кореневу поросль.
  3. Ручний збір шкідників і їх знищення при їх виявленні. Такий спосіб підійде для невеликих малинників і при малій зараженості.
  4. Видалення бур'янів. Загущені бур'янами кущі малини стають надійним притулком для всіх видів шкідників. А погана провітрюваність і освітленість приводять до заселення грибками.
  5. Роздільна посадка плодово-ягідних культур. Щоб рослини не «обмінювалися» хворобами і шкідниками, слід висаджувати їх за певною схемою. Для кожної культури підбирають оптимальну відстань, виходячи з її висоти і площі живлення.
  6. Зміна місця розташування. Якщо кущі ростуть на одному місці більше 15-20 років, то стрімко накопичують хвороби, а атаки шкідників стають частішими і сильнішими.

Якщо за допомогою профілактичних заходів не вдалося захистити посадки малини, приступають до обробкам захисними засобами.

Чим захистити малину під час цвітіння

Під час цвітіння кущі малини найбільш уразливі. При неправильно підібраних дозах сильними препаратами квітки можуть постраждати, в результаті чого зав'язі не утворюються. Обробку краще зрушити на більш ранні (бутонізація) або пізні (освіта зав'язей) терміни.

Якщо ситуація критична і обробка потрібна негайно, перевагу віддають біологічним препаратам.

Від хвороб

Зміна кольору листя, поява плям або нальоту, деформація листової пластини, гниття квіток і зав'язі - все це ознаки захворювань культури. При появі будь-який з особливостей слід оцінити стан кущів, можливість лікування.

Кущі малини уражаються наступними захворюваннями: 

  • іржа;
  • вертіциллезному в'янення;
  • антракноз;
  • різні види плямистостей;жовті листки
  • борошниста роса;
  • бактеріальний кореневий рак;
  • «відьмина мітла».

Якщо одні хвороби піддаються лікуванню (особливо на ранніх стадіях), то при появі інших («відьмина мітла», кореневої рак, віруси) від кущів слід без зволікання позбавлятися. В іншому випадку може бути знищений весь малинник.

Важливо враховувати, що деякі хвороби можуть залишатися в грунті протягом довгих років. Тому повторна посадка рослин замість вилученого не допускається.

Захистити малину допоможуть препарати:

Обробляти малину слід під час бутонізації або відразу після закінчення цвітіння. Препарати можуть завдати шкоди бутонам. Однак при правильній концентрації робочих розчинів цей ризик зведений до мінімуму. Можна проводити обприскування з обережністю, уникаючи попадання на квітки, або обробляти лише нижню частину куща.

Від шкідників 

Шкідники малини швидкі і нещадні, за короткий термін вони можуть згубити майбутній урожай. Про зараження посадок стає відомо по появі отворів на листі, обпадання бутонів, зів'ялі молодим паросткам.

Деяких шкідників можна розгледіти неозброєним оком, інших - тільки під мікроскопом.жук на ягоді

Малину атакує безліч шкідників:

  • жук малиновий;
  • малинова муха;
  • малинний і павутинний кліщ;
  • довгоносик;
  • малинова моль;
  • малинова стеклянница тощо.

При виявленні шкідників потрібно провести обробку інсектицидними препаратами. У їх складі - токсичні для комах речовини.

Ефективними є засоби:

Будь-який препарат розводять чітко по інструкції. Занадто концентрований розчин може бути небезпечний для рослини і людини. А недостатня концентрація призведе до слабкої ефективності препарату.

Періодично змінюють використовувані препарати, адже активні речовини поступово викликають у комах звикання. При обробці використовують індивідуальні засоби захисту.

Чим підживлювати малину під час цвітіння біла квітка

Правильне і своєчасне підживлення малини дозволяє збільшити врожайність ягоди, поліпшити їх смакові характеристики.

Під час цвітіння і утворення ягід малину не можна підживлювати азотними добривами. Вони необхідні лише навесні на етапі активного зростання зеленої маси. Відтягування живлення з цвітіння на вегетацію викликає всихання бутонів, квітів і зав'язі.

З утворенням бутонів варто віддати перевагу калію і фосфору. У складі підгодівлі повинен бути і магній. При його недоліку ягоди будуть погано тримати форму, розсипатися.

Для підживлення ягідного куща використовують добрива:

Склад підгодівлі повністю відповідає потребам кущів в період цвітіння. Важливо вносити підживлення по вологому грунту, щоб вони швидше потрапили в тканини рослини.

Вносити поживні склади можна різними способами:

  • в прикореневу зону з наступним закладенням і поливом;
  • поливом під корінь рідкими добривами;
  • обприскуванням по листу.

Будь-який з способів підходить для малини, однак вважається, що основні підгодівлі вносять під корінь, а «екстрені», здатні швидко заповнити дефіцит речовин - по листу.

За допомогою фунгіцидів малину можна надійно захистити від хвороб, а інсектициди допоможуть позбутися від шкідників рослини. Особливо важливий догляд за малиною під час цвітіння. Своєчасне і правильне підживлення допоможе збільшити врожай і смак ягід.

Товари зі статті

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід