Збір лікарських трав в липні

порадиЛікарські рослини - зелені лікарі, які надають корисний вплив на організм людини. Вони здатні підтримати імунітет або допомогти в лікуванні захворювань протягом всього року. Які лікарські трави потрібно заготовити в липні?

Які лікарські трави збирають в липні

На липень припадає річний пік збору і заготівлі лікарських трав і квітів. Кожна рослина має особливі лікувальні властивості. Тому перед збором трав необхідно визначити, які можуть знадобитися протягом найближчого року.

У липні збирають:

  1. Подорожник великий. Листя рослини відомі ранозагоювальни і антисептичними властивостями. Однак допоможуть вони також при бронхіті, пневмонії, пухлинах, проблемах з шлунково-кишкового тракту і нирками. Подорожник зупиняє кровотечі, знімає біль, а при прийомі всередину - покращує сон.
  2. Календулу. Корисними властивостями володіють квітки рослини, збирають їх без чашолистків. Календула ефективна проти нагноєння та опіків. Допоможе вона при хворобах ясен і горла. Квітки знімають запалення і надають антисептичну дію.жовта квітка
  3. Мати-й-мачуху. У липні настає час заготівлі листя мати-й-мачухи. Вони мають обволікаючі, ранозагоювальні, протизапальні і потогінні властивості.
  4. Звіробій. Зрізають квітучу траву на галявинах, луках, на узліссях лісу. Корисний звіробій при запаленнях рота і горла, захворюваннях дихальних шляхів, проблеми з шлунково-кишкового тракту, хворобах серця і судин.
  5. Лопух великий. Листя лопуха мають очисні властивості, лікують хвороби суглобів і опіки. При прийомі всередину продукт покращує травлення, виводить токсини.
  6. Хвощ польовий. Рослина має протизапальну, ранозагоювальну і сечогінну властивість. Трава надасть кровоспинний і в'яжучу дію на організм.
  7. Ромашку лікарську. Протизапальні болезаспокійливі властивості ромашки відомі давно. Однак вона допоможе при лікуванні вірусних захворювань, заспокоїть нервову систему, поліпшить сон.
  8. Іван чай. Рослина є відмінним замінником китайського зеленого чаю. Правильно заготовлена рослина позбавить від болю у вухах і горлі, сприяє загоєнню виразок. Чай з травою заспокоїть нервову систему.
  9. Собача кропива. Рослина відома своїм заспокійливим дією на нервову систему. Ефективний він при нервових розладах, апатії. Застосовують пустирник для лікування органів дихання, шлунково-кишкового тракту, судин і серця.
  10. Цикорій. Крім кореня, лікарські властивості мають квітки і листя. Вони знімуть запалення, очистять рану, поліпшать травлення і серцеву діяльність.
  11. Кропиву. Насіння кропиви мають кровоспинну дію, зміцнює імунітет, очищає кров.
  12. Деревій. Трава має протизапальну дію, знезаражує і знімає спазми в м'язових тканинах.

Будь-який лікарський рослина слід збирати своєчасно, в період максимальної користі.

Як збирають травифіолетові квіти

Найбільшою користю володіють трави, зібрані в особливий для рослин період за всіма правилами.

Збір лікарських квітів і трав проводять тільки в суху погоду, в ранкові (з 8 до 9) або вечірні (з 16 до 19) години. Зібрані у вологу погоду або по невисохлою росі рослини гірше зберігаються, частіше пліснявіють. Кореневища можна заготовлювати як в суху, так і у вологу погоду.

При зборі звертають увагу на якість трав. Відразу вибраковують рослини, заражені шкідниками (попелиця, павутинний кліщ і ін.) Або мають ознаки хвороб (плями, цвіль, зміна кольору або деформація листя).

Рослини можна заготовляти цілком і перебирати вже в домашніх умовах, або збирати потрібну частину рослини на місці.

Листя заготовляють до цвітіння або в самому його початку, квітки збирають після їх повного розкриття, плоди - у міру дозрівання.

Як заготовити трави на зиму

Для кожної лікарської рослини існує кілька способів заготовки на зиму.

Сушкапучки сушеної трави

Для сушки зібрані частини рослин перебирають, видаляють сміття, бруд, комах. Після очищення можна приступати до сушіння матеріалу. Листя, стебла, квітки необхідно сушити під навісом, в тінистому місці. Коріння і плоди допускається сушити на сонці.

Для сушки можна використовувати духову шафу, спеціальні електричні сушарки, або досить розкласти трави на папері тонким шаром. Сушать рослини протягом декількох днів - від 3 до 10. Трави висушені, якщо легко і з тріском ламаються.

Висушені частини рослин укладають в тканинні або паперові пакети і підписують. Можна зберігати їх і в банках. Зелені частини рослин і квіти зберігаються протягом одного-двох років, а підземні частини - 2-3 роки.

Сушену сировину можна застосовувати для виготовленні настоянок, настоїв, відварів і іншого лікувального зілля.

Настоянки

На основі спиртової сировини і трав можна приготувати настойки. Їх застосовують як внутрішньо, так і зовнішньо для компресів і примочок.

Кількість свіжих трав за об’ємом має бути в два рази менше, ніж спиртової основи (спирту або горілки). Залиті рідиною листя, коріння або плоди повинні настоятися протягом місяця-двох, після чого придатні для застосування. Настоянки далеко від сонця можуть зберігатися до двох років.

Виготовлення корисних маселбанки

На основі плодів, квіток і листя деяких рослин можна приготувати корисні масла. Для цього зібрану і очищену сировину заливають базовим рослинним маслом. Настоюють продукт протягом 2-3 тижнів, періодично струшуючи вміст. Зберігають готову олію в холодильнику.

Замороження

Деякі лікарські трави, наприклад, м'яту, можна заморожувати. Так листя краще зберігає аромат, смак і корисні властивості. Для цього перебраний і промиту зелень обсушують на серветках і укладають в пакети. Інший спосіб передбачає заморожування листя в кубиках льоду.

Замороження - не самий популярний спосіб заготівлі, оскільки при перепадах температур багато корисних речовин в листі руйнуються.

Збирання і заготівлю лікарських трав в липні необхідно проводити за всіма правилами. Це дозволить зберегти максимальну користь рослин. Взимку можна заварювати їх в чай, робити лікувальні настої і відвари. Приймають їх як внутрішньо, так і зовнішньо. Однак зловживати ними не варто: будь-який продукт при надмірному споживанні може бути шкідливий.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід