Часник: види, осіння посадка, чому голландський?

Часник — унікальна цибулинна багаторічна рослина, що широко використовується в кулінарії. Цибулина й вегетативна частина культури мають виражені бактерицидні властивості, тому застосовуються в лікуванні та профілактиці багатьох захворювань. Який буває часник, коли його краще висаджувати?

Види та сорти посівного часнику

Часник можна поділити за багатьма властивостями: по гостроті, по терміну дозрівання, за показниками врожайності. Однак найбільш важливим є агротехнічна класифікація.

Залежно від способу вирощування виділяють наступні види культури:

  1. Яровий. Цей різновид висаджується ранньою весною, урожай готовий до осені. Зубчики розташовані в цибулині спірально, мають невеликі розміри, зате численні. Розмір зубців тим менше, чим ближче вони до центру головки. Квіткової стрілки на рослині не виникає. Яровий часник найбільш придатний до тривалого зберігання. Він зберігає свої смакові якості до 1,5 років. Ярові сорти більш вибагливі до кліматичних умов.
  2. Озимий. Різновид, висаджується під зиму. До настання зими цибулини вкорінюються, а в зростання рушають, ще перебуваючи під снігом. Кількість зубчиків — до 15. Вони великі, чітко обумовлені навіть під захисним лушпинням, легко відокремлюються, розташовані тільки в один ряд. Озимий часник на початку літа викидає квіткову стрілку, розташовану на потужному стеблі. На ній після цвітіння утворюється коробочка з насінням — дрібними цибулинами, які можна використовувати для посадки. Стрілка є індикатором дозрівання часниковою головки — якщо вона випросталася, можна збирати урожай. Правильно зібраний озимий часник зберігається до року.

Попри істотні відмінності в агротехніці, обидва види часнику вражаються аналогічними хворобами та шкідниками.

Cортами часникe голландської селекції, що мають найбільший попит, є:

  1. Гермидор. Сорт раннього терміну дозрівання, визрівання головки відбувається в першій половині літа. Висота стебла — до 75 см, кількість зубчиків — до 12, а їх загальна вага досягає 120 г.
  2. Мессідор. Невибагливий сорт, що характеризується високою врожайністю (до 18 зубців, масою до 150 г). Відрізняється стабільною товарністю продукції та її лежкістю.

Переваги осінньої посадки

Садівники в більшості випадків вважають за краще вирощувати озимий часник. Хоч у нього менший термін зберігання, але він виграє у ярового за товарними якостями продукції. Адже великі зубці зручніше чистити, вони більш декоративні.

Такий вибір садівників пояснюється перевагами осінньої посадки:

  1. Економія часу. У весняний період у садівника й без того багато термінових завдань. Щоб розвантажити початок сезону, зручно висаджувати зубчики під зиму.
  2. Відсутність місця для зберігання. Посадка часнику восени дозволяє звільнити вільний простір, не переживати за збереження посадкового матеріалу.
  3. Істотно більш раннє плодоношення. Викопувати озимий часник можна вже в липні, а яровий набирає силу тільки в кінці серпня-початку вересня.
  4. Додаткова продукція. У посадженого під зиму часнику можна використовувати в їжу не тільки головку. Утворені часникові стрілки також застосовують в кулінарії, оскільки вони мають виражений часниковий смак і аромат.

Для отримання стабільно високого врожаю озимого часнику необхідно строго дотримуватися агротехніки. Будь-яке відхилення викличе зниження маси одержуваних головок.

Важливим моментом є визначення оптимальних строків висаджування. Посадку проводять не раніше, ніж за 2 тижні до настання заморозків. Занадто рання висадка призведе до проростання цибулин до моменту похолодання та їх пошкодження морозами. При пізній посадці озимий часник не встигне надійно вкоренитися, піде в зимівлю ослабленим.

Точний термін визначається в залежності від регіону вирощування й може варіюватися від жовтня до листопада.

Порядок осінньої посадки:

  1. Вибирають якісний посадковий матеріал: зубчики потрібно брати великі, з добре сформованих головок. Дрібні, слабкі зубці для вирощування не використовують.
  2. Відбраковуються пошкоджений матеріал, будь-яка рана стане місцем зараження. Обов'язково видаляють хворі зубці, що мають плями, гнили, м'які місця, тріщини. Небезпечна не загибель самого такого зубчики, а ймовірність зараження від нього всієї грядки.
  3. Посадковий матеріал замочують у фунгіцидах. Можна використовувати згідно з інструкцією будь-який з наявних: Максим, Швидкість, Фундазол, Фітоспорін і ін.
  4. Заздалегідь готують грядку — вносять добрива або органіку, розпушують. При необхідності покращують структуру ґрунту. У глинисті ґрунти вносять пісок і торф, в піщані — суглинки з торфом.
  5. Оброблені зубчики висаджують, дотримуючись схеми посадки. Відстань між рослинами не менше 10 см, між рядами — близько 30 см. Глибина загортання — близько 10 см. Недостатня глибина посадки призводить до її вимерзання в сильні морози. Обов'язково вертикально розташовують зубець: денце має дивитися суворо вниз.

Посаджені за всіма правилами зубчики часнику дадуть хороший урожай, будуть менше хворіти, переживуть зиму з мінімальними втратами.

Чому голландські сорти часнику краще

Голландські селекціонери щороку займаються виведенням нових сортів часнику. Завдяки їхнім старанням спрощується вирощування головок, підвищується їх якість.

Вирощування голландського часнику має низку переваг:

  • висока стійкість до різних кліматичних умов в регіоні посадки;
  • невимогливість до ґрунтів — вони добре ростуть як на пісках, так і на глинах;
  • невибагливі вони й до вологості ґрунту: легко перенесуть посухи та проливні дощі;
  • стійкість до ряду захворювань — білої гнилі, бактеріозу, цвілі;
  • морозостійкість — навіть без снігового покриву цибулини переживають зниження температури до -15 градусів;
  • тривале зберігання без втрати в якості й кількості головок.

Саме голландські сорти використовуються великими фермерськими господарствами, оскільки багаторічний досвід їх вирощування довів їх високу якість.

Помилки в догляді за часником призводять до погіршення якості одержуваних головок. Вони дрібнішають, гірше зберігаються. Отримати професійну консультацію з питань вирощування часнику можна у менеджерів нашого інтернет-магазину. Вони детально розкажуть про переваги кожного сорту, про порядок посадки та догляду за культурою для отримання багатого врожаю.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!