Смородина: омолодження кущів, правильне розмноження

Кущі смородини — чорної, червоної, білої — є на кожній дільниці. Ягоди їх смачні й корисні. Виведено безліч сортів смородини на будь-який смак. Але кущам необхідний належний догляд, в який обов'язково входить така процедура, як обрізка.

Без правильно проведеної обрізки смородина не зможе плодоносити з повною віддачею. Гілки старі, всохлі, уражені хворобами й шкідниками, необхідно своєчасно видаляти. На їх місці виростають нові, рясно плодоносять пагони. Регулярно омолоджуючи кущі чорної смородини до 25-річного віку, а червоної й білої до 15-річного можна отримувати з них просто чудові врожаї. Так можна зберегти цінні, старі сорти.

Обрізка смородини

Коли проводити обрізку кущів смородини

Обрізати смородинові кущі краще пізно восени, коли з рослини опаде більш ніж половина листя. Це правильно і зручно. Але робити це можна і навесні, до набрякання бруньок. Тоді проводити операцію доведеться практично по снігу. Можна додатково до осінньої обрізки смородини робити та весняну, щоб обрізати пошкоджені гілки.

Обрізка смородини при посадці

У саджанців обрізують верхівки у всіх пагонів, які є. На кожному з них залишають тільки по 2-3 бруньки. У майбутньому сезоні молодий кущ дасть кілька нових пагонів.

Обрізка смородини 2-го року

На другому році залишають тільки 3-5 молодих пагонів. Знову відбираються найкращі. Інші вирізують. Ті, що залишилися, надалі й складуть кістяк куща.

Для того, щоб кущ давав багато бічних пагонів, в середині літнього сезону рекомендується прищипувати верхівки пагонів. Це дозволяє активізувати утворення плодових гілочок на старих гілках і пагонів з бруньок, які знаходяться під землею (нульовиків).

Обрізка смородини 3-го і 4-го року

Процедура обрізання проводиться за тією ж схемою. З пагонів першого року залишають 3-5 найбільш розвинених і потужних, всі інші без жалю видаляють. Важливо прибрати всі слабкі пагони, що ростуть з середини куща. Вони будуть загущати та затінювати його.

У гілок другого і третього року обрізають верхівки до 2-4 нирок. 3-4-річний кущ, обрізаний за наведеною схемою, є повністю сформованим.

Обрізка смородини 5-го і наступних років

На цей період життя смородинового куща вже використовується так звана обрізка, що омолоджує. Гілки віком 5-6 років та більше вважаються старими, їх необхідно видалити. Вони відрізняються найтемнішим кольором. Їх необхідно обрізати прямо біля землі. Забирають також гілки сухі, поламані, хворі, пошкоджені.

Далі діють за схемою, наведеною вище. Гілки 2-4 роки обрізають, залишаючи тільки 2-4 бруньки. У пагонів минулого року прищипують верхівки. У гілок цього року залишають 3-5 кращих, інші обрізають.

Радикальне омолодження смородинового куща

Так називається повна обрізка куща. З її допомогою можна успішно омолодити навіть 15-річні рослини. Пізньої весни зрізають всю надземну частину смородинового куща до землі, залишаючи лише пеньки в 3-4 см. Ґрунт навколо куща мульчують на зиму. Навесні сплячі кореневі нирки пробудяться, з них виростуть молоді пагони. Знову залишають кілька сильних, здорових, а інші видаляють. Вже на третій рік оновлений кущик порадує рясним врожаєм ягід.

Особливу увагу необхідно приділити різальному інструменту, з яким ви працюєте. Всі леза повинні бути гострими, чистими. При переході між рослинами необхідно дезінфікувати інструмент спиртом. Це зведе до мінімуму ймовірність поширення інфекцій.

Догляд за омолодженими кущами

Протягом всього сезону омолодженим смородиновим кущам необхідні регулярні поливи, не менше 1 відра в тиждень. Прикущову зону прополюють, розпушують, видаляють бур'яни. Необхідно проводити своєчасно профілактичні та лікувальні заходи проти шкідників і хвороб.

Навесні для підгодівлі кущів використовують азотні добрива (нітроамофоска) для активізації зростання зелених частин рослини. В середині літа настає черга фосфорно-калійних добрив (Новоферт ягода, Нутрівант плюс садовий). Вони грають величезну роль в закладці майбутнього врожаю. Восени слід провести вологозарядні поливи - 2-3 відра води під кущ.

Відмінності в обрізанні різних видів смородини

Червону і білу обрізати рекомендується навесні або влітку, після зняття врожаю. На відміну від чорної у них плодоносні пагони не обрізають. Забирають тільки старі гілки, пошкоджені та нульові, що заважають.

Розмноження смородини

Розмножують ці ягідні чагарники переважно вегетативно. Це легко і можна отримати багато посадкового матеріалу. Найкраще використовувати осінні живці. Вони добре зберігаються і прокидаються навесні, формують гарну кореневу.

Брати живці потрібно тільки у сильних, врожайних і здорових кущів. Їх заготовляють з однорічних пагонів-нульовиків або тих, що виросли на гілках 2 і 3 року. Вирізують живці діаметром 8-10 мм з середини пагонів. Відразу ж обидва кінці живця обробляють садовим варом. Так можна уникнути втрати вологи під час зберігання. Живці позначають, якщо це необхідно, обертають вологим папером, плівкою. Зберігають їх так до весни глибоко в сніговій масі або в холодильнику.

Ранньою весною живці висаджують на підготовлених ділянках. Нижній кінець кожного зрізують гострим інструментом. Саджанець обов'язково потрібно садити похило. Цей простий спосіб необхідний для розвитку додаткових коренів. А з заглибленого стебла розвинуться додаткові пагони. Живцям протягом сезону потрібен регулярний полив і підгодівлі. Восени їх можна буде вже пересадити.

Ще один спосіб розмноження смородини — відводками. Для цього у куща вибирають крайню гілку, що росте похило. Під нею викопують лунку, в яку пригинають гілку і фіксують дротяними скобами. Таким чином, середня частина її виявляється в лунці, а верхівка довжиною близько 30 см виступає назовні. Лунку засипають і поливають. До осені відводок вкорінюється і готовий відмінний саджанець з розвиненою кореневою системою. Його відрізають від материнського куща і пересаджують в потрібне місце.

Смородина — культура дуже пластична, завдати їй шкоди навіть невмілим обрізанням практично неможливо. Але все ж рекомендуємо використовувати наведені схеми. Так ваш кущ гарантовано буде красивим і щорічно активно плодоносним.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!