Способи зберігання часнику до наступного врожаю

порадиЧасник - «домашній лікар» садівника. Щоб використовувати його для профілактики сезонних і хронічних захворювань, а також для кулінарних шедеврів, слід правильно заготовити і зберегти головки. Як правильно прибирати часник з грядки і зберігати в зимовий період?

Як правильно прибирати часник

Тривалість зберігання часникових головок безпосередньо залежить від своєчасності збирання врожаю. Невизрівші головки мають недостатню кількість покривних лусочок. Перезрілий урожай частіше схильний до гниття під час зберігання. Такі головки розпадаються на зубчики і знову нарощують коріння.

За 2 тижня до передбачуваного прибирання часник перестають поливати. У разі якщо прогнозуються часті рясні опади, можна вкрити всю грядку з овочем навісом з плівки. Щоб надлишки вологи не потрапляли і не викликали гниття часнику.

Визначають зрілість часнику за такими ознаками: часник на грядці

  • пожовтіння і усихання листя;
  • випрямлення стрілки з бульбами, початок її розкриття;
  • фарбування покривних лусочок в характерний для сорту колір.

Найпростіший спосіб перевірки - викопування. З землі витягають 1-2 головки і перевіряють їх на стиглість по покривним лусочкам, розмірами зубчиків.

При збиранні рослини підкопують вилами або лопатою, оскільки при неакуратному висмикування без допомоги інструментів можна пошкодити головку, обірвати стебло. Пошкоджене місце стане живильним середовищем для ряду грибків і бактерій, що викликають гниття врожаю.

Особливості сушіння часнику

Викопаний із землі часник залишають на грядці для підсушування на кілька годин. Після цього можна приступати до очищення головок від надлишків землі.

Не можна стукати часником із налиплою землею об лопату або інший садовий інструмент. Такі головки отримають механічні пошкодження і стануть ласими шматочками для будь-якої патогенної мікрофлори.

Очищений від землі овоч переносять під навіс для подальшої сушки. Можна сушити часник і під відкритим небом, якщо опади не прогнозуються протягом тижня.

При збиранні з грядки обрізати стебло і коріння ще рано: вони повинні підсохнути і передати всі необхідні речовини сформованій голівці.часник на полках

Після 2-3 тижнів зберігання в сухому провітрюваному місці часник можна перебирати і укладати на зберігання. Для цього їх сортують, відбраковуючи пошкоджені і підгнилі екземпляри, калібрують, відкладаючи окремо дрібні і великі головки. В цей же час обрізають коріння часнику до довжини в 0,5 см і стебла - до 5-7 см.

Добре просушений часник при пересипанні видає характерний шелест. Такий урожай можна готувати до зимового зберігання.

Способи зберігання часнику на зиму

Своєчасно прибраний і правильно просушений часник можна закладати на зберігання. Від обраного способу залежить тривалість зберігання головок в зимовий період, втрати врожаю. Найкраще зберігається часник при високій вологості повітря (70-90%), хорошій провітрюваності і стабільності температурного режиму.

Холодильник

У міській квартирі знайти підходяще місце для зберігання врожаю часнику - складне завдання. У кімнатних умовах головки можуть швидко висохнути, на балконі - замерзнути або згнити. Для зберігання можна використовувати холодильник. Зберігати часник краще в овочевому відсіку, окремо від інших овочів або фруктів.

У холодильнику урожай надійно захищений від пересихання, перезволоження і від прямих сонячних променів, тому збереже свій гострий смак і максимальну користь до наступного сезону.

Підвалплетений часник

Підвал - найбільш підходяще місце для зберігання часникового врожаю. Тут головки зберігаються в оптимальних умовах: при відсутності сонячного світла, з достатньою вологістю повітря і низькими (але не негативними) температурами.

Щорічно перед закладкою врожаю на зберігання підвал слід промивати і дезінфікувати, щоб знизити ризик поширення грибкових і бактеріальних хвороб.

В косах або пучках

Самий естетичний спосіб зберігання часникових голівок - в косі. Для плетіння кіс у рослин після просушування не слід зрізати стебло занадто коротко. Часникові головки повинні бути добре очищені від бруду і зайвих лусочок. Часник заплітають в коси особливим чином, щоб головки щільно прилягали один до одного. Довжину коси можна підбирати самостійно. Замість коси можна сплітати часник в вінки. 

Простіший варіант зберігання - в пучках. Урожай збирають пучком у вигляді волоті і зберігають аналогічно косі.

Готові плетінки підвішують до стелі в провітрюваному, захищеному від прямого сонця місці.

У сітці або панчосі

Для зимового зберігання можна використовувати овочеві дрібно пористі сітки невеликого розміру або капронові панчохи. Обидва матеріали мають гарну провітрюваність, в них часник не загниває.часник в сітці

Складені головки підвішують до стелі так, щоб на них не потрапляли прямі сонячні промені. Періодично урожай перевіряють, видаляють згнивший часник.

У харчовій плівці

Якщо в місці зберігання вологість повітря дуже низька, можна використовувати харчову плівку. Досить просушені часникові головки щільно упаковують в матеріал по одній. У міру необхідності часник витягують з плівки і вживають в їжу.

У банці або коробці

Незвичайний, але надійний спосіб зберігання часникових головок - в скляних банках або картонних коробках. Головки укладають шарами щільно один до одного. 

Потім часник пересипають:

  • сіллю;
  • борошном;
  • попілом;
  • цибулевим лушпинням.

Сіль служить відмінним консервантом, оберігає часник від гниття і висихання. Замість солі можна використовувати борошно, однак ємність для зберігання повинна бути герметичною. Засипані сіллю або борошном головки здатні зберігатися практично до наступного врожаю.часник в банці

Зібраний після спалювання органіки попіл також можна використовувати для засипання часнику. Його товщина між шарами не повинна бути менше 2 см.

Можна не пересипати часник нічим. Навіть вільно укладені в банку головки або зубчики часнику відмінно збережуться до наступної весни. Закривати банки слід не кришкою, а будь-якою тканиною відповідного розміру.

Замороження

Найтриваліший термін зберігання має заморожений часник. Зберігати його можна як цілими головками, так і очищеними зубчиками. Зручно додавати заморожений подрібнений овоч під час готування.

Однак є у способу і недоліки. Після розморожування зубчики мають менш насичений смак і аромат, поступаються свіжим «побратимам».

До моменту збирання часникові головки вкриваються щільною лускою, що оберігає їх від пересихання, сонця і температурних коливань. Правильно висушений урожай можна закладати на зберігання будь-яким зручним способом - в банки, мішки, коробки тощо. Так овоч збереже всю користь, аромат і чудовий гострий смак.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!