Заготівля полуниці на зиму

рецептиУ червні настає пора рясного плодоношення полуничних посадок. Якщо перші врожаї солодкої ягоди добре «йдуть» в свіжому вигляді, то наступних вже вистачає на зимові заготовки. Які полуничні заготовки найсмачніші?

Які ягоди підходять для заготовок

Полуниця - смачна і ароматна ягода з благородним смаком. Складно «зіпсувати» варення, компоти та інші заготовки з нею. Будь-який, навіть самий посередній десерт можна поліпшити полуницею або джемом з неї.

Помилкою багатьох садівників є неправильний підбір сировини для зимових заготовок. Вибирають ягоди за залишковим принципом: найбільші і красиві - для свіжого споживання або компотів, а зіпсовані, м'яті, недозрілі - на варення.

Такий підхід є помилковим. Будь-які неякісні ягоди, особливо з ознаками гнилі, псують смак кінцевої страви, додають неприємний післясмак. Якщо хочеться отримати смачні, ароматні і, головне, корисні заготовки, слід вибирати тільки добірні ягоди.полуниця в руці

Вони повинні бути:

  • дозрілими або злегка перезрілими;
  • без ознак гнилі, цвілі, пошкоджень шкідниками;
  • будь-якими за формою і розміром.

З кращих ягід виходять найсмачніші і корисні компоти, джеми і варення. Зіпсовані ягоди краще відправити в компост, а не використовувати в їжу.

Заготівля полуниці на зиму: кращі рецепти

Коли традиційне полуничне варення набридло, можна приготувати його за цікавими рецептами або вибрати інші варіанти заготовок. Полуниця відмінно поєднується з іншими ягодами і фруктами. Її заготовляють навіть в парі з шоколадом або кабачками.

Полунично-шоколадне варення 

Для ласунчиків - особлива за смаком і ароматом заготовка. Два улюблених інгредієнта доповнюють один одного, в результаті готовий продукт набуває благородний смак.

Інгредієнти:варення на дошці

  • 1 кг полуниці;
  • 0,6 кг цукру;
  • 0,1 кг шоколаду - білого або чорного (або того й іншого).

Полуницю засипають цукром і залишають на ніч для виділення соку. Потім кип'ятять суміш 15 хвилин, видаляють піну.

Далі варення роблять на свій розсуд будь-яким із способів:

  1. Додають шоколад і дають варенню мліти ще 7-10 хвилин.
  2. Шоколад додають після закінчення варіння (можна укласти кусочки відразу в банки).

Таке варення має приємний шоколадний присмак і насичений полуничний аромат

Варення з полуниці з фруктами

Полуниця - одна з небагатьох ягід, чудово поєднується з фруктами. Полуничний аромат доповнюють фруктові нотки. Смак залишається благородним, незвичайним, з приємним післясмаком.

Інгредієнти:варення

  • 1 кг полуниці;
  • 1-1,2 кг цукру;
  • 0,5 кг фруктів - бананів, абрикосів, апельсинів або інших.

Очищену і миту полуницю засипають цукром і залишають до появи соку. Далі суміш кип'ятять 5 хв, охолоджують, знову повторюють дію 2 рази. В добре проварене варення додають нарізані кружальцями або шматочками фрукти, дають мліти  ще 15-20 хвилин, після чого розливають по банках.

Сухе варення з полуниці

Таке варення стане корисним замінником цукерок і солодощів в зимовий період. Воно менш калорійне, ніж шоколад, містить більшу кількість корисних речовин.

Інгредієнти:

  • 1 кг зрілих, щільних ягід;
  • 1 кг цукру;
  • 0,5 л води;
  • склянка цукрової пудри.ягоди в мисці

Очищені від хвостиків, промиті ягоди опускають в гарячий цукровий сироп, доводять до кипіння, прибирають утворену на поверхні піну. Ягоди остуджують, потім знову доводять до кипіння. Процедуру повторюють 5-7 разів. Полуниця не повинна розваритися.

Готові ягоди вкладають в один шар на дрібну решітку або сито, періодично перевертають до повного стікання сиропу.

Можна злегка підсушити ягоди у відкритій духовці при 60-70 градусах. Полуницю обвалюють у цукровій пудрі і зберігають в паперових пакетах або герметичних ємностях.

Варення з кабачків і полуниці

Незвичайний рецепт для сміливих садівників. Кабачки і полуниця добре поєднуються один з одним. У цьому дуеті овоч насичується полуничним соком, набуває приємну рожево забарвлення. Варення з кабачків і полуниці - ідеальний варіант заготовки при дефіциті ягоди.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг молодих кабачків, краще - цукіні;
  • 0,3 кг полуниці;
  • 1,5 ст. цукру;
  • четверть лимона.варення з полуниці

Кабачки миють, обрізають з двох сторін. У ягід прибирають хвостики, ретельно промивають. Кабачки нарізати кубиками розміром близько 1 см, насипають в каструлю, додають цукор і нарізаний шматочками лимон. Суміш прогрівають близько 10 хвилин, додають полуницю, витримують ще близько 7 хвилин.

Після цього варення потрібно перенести на холод, так сироп краще наситить кабачки і додасть їм янтарно-рожевий відтінок. Через півгодини продукт знову прогрівають 5 хвилин і охолоджують, повторюють процедуру два-три рази до отримання потрібної густини.

Готове варення закладають в банки і закривають кришками. 

Пастила з полуниці

Ароматна полунична пастила - дієтичний продукт, який містить в собі всі вітаміни.

Інгредієнти:

  • 1 кг ягід;
  • цукор - за смаком, можна не додавати взагалі, якщо полуниця солодка;
  • м'ята, ваніль або інші прянощі в якості додаткового натурального ароматизатора.

Вимиті і обсушені ягоди подрібнюють блендером до стану пюре, додають цукор і додаткові інгредієнти. Готову суміш укладають на застелений пергаментом лист і відправляють в духовку.пастила

Сушать пастилу протягом декількох годин при температурі близько 70 градусів з відкритими дверцятами. Пергамент обов'язково змащують олією, в іншому випадку відокремити пастилу від нього буде вкрай складно. Замість паперу для випічки можна використовувати силіконовий килимок.

Готова пастила повинна бути гладкою, пружною, легко скочуватися в рулетик. Вона не повинна прилипати до рук. Її нарізають шматочками будь-якого розміру і форми, або зберігають у вигляді рулетика, щільно обмотавши пергаментом.

Приготована за рецептом пастила стане корисною і смачною заміною цукеркам або «порожнім» покупним фруктам. Її можна зберігати на полиці в шафі або прибрати в герметичній банці в холодильник.

Будь-які заготовки на зиму з полуниці - «збережене» літо. Аромат полуничного варення нагадає про спекотні літні дні, про веселку після дощу і про перший, довгоочікуваний врожай благородної ягоди.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!