Правильний збір врожаю цибулі і особливості її зберігання
Мало виростити велику, хорошу цибулю. Без правильного і своєчасного збору овоча, його закладки на зберігання залежить лежкість врожаю. При порушенні правил заготівлі цибуля не пролежать і пари місяців. Як правильно збирати і зберігати цибулю?
Коли збирати цибулю
Оптимально підібраний час для збирання цибулі - секрет довгого зберігання врожаю взимку. Залежно від ряду факторів період збирання настає з кінця липня і триває до початку вересня.
На термін збирання впливають:
- погодні умови протягом літа;
- особливості сорту і виду цибулі;
- час посадки;
- повнота агротехніки.
Наприклад, цибулю порей збирають пізніше інших через тривалий вегетаційний період. Він набирає масу лише до кінця вересня.
Чим раніше була посаджена цибуля, тим раніше слід збирати урожай. Так, при підзимній посадці цибулини дозрівають на місяць раніше ярої цибулі.
Оптимальний час для збирання цибулі визначають за такими ознаками:
- Зміна кольору пір’я. Листя масово жовтіють, на них з'являються жовті вкраплення.
- Розм'якшення шийки цибулини. Частина цибулини між пір'ям і головкою втрачає пружність.
- Вилягання пір'я. До моменту дозрівання листя схиляються до землі через втрату пружності шийки цибулини.
- Цибулина набрала достатній розмір. Пожовтіння листя і її вилягання може бути ознакою хвороби. Цибулина до моменту збирання повинна бути чітко оформлена, мати відповідний сорту розмір.
- Лущення покривних лусочок. Зовнішні лусочки підсихають, набувають золотистий, білий або фіолетовий відтінок (в залежності від сортової приналежності).
Тільки при наявності всіх перерахованих ознак можна сміливо вдаватися до збирання врожаю. Адже при занадто ранньому прибиранні цибулина не визріє, матиме слабку лежкість. Вона не покриється сухими лусочками, що захищають її від грибків і зменшують втрату вологи. А щільна шийка цибулини містить надлишок вологи, тому не просохне для тривалого зберігання.
Пізня прибирання також небажане, особливо якщо в другій половині літа встановилася волога погода. За рахунок надлишку вологи цибулини більш схильні до грибкових і бактеріальних хвороб, сильно гниють при зберіганні.
Порей слід прибирати строго до заморозків, в іншому випадку можна втратити весь урожай.
Якщо необхідно зібрати цибулю для зберігання раніше встановленого терміну, слід прискорити його визрівання:
- вручну «покласти» пір'я, обережно підігнувши їх до землі;
- повністю припинити полив, а для захисту від опадів натягнути над цибулею плівку;
- оголити цибулину, злегка розкопавши її;
- підірвати кореневу систему розхитуванням цибулини.
Такі прийоми дещо прискорюють дозрівання цибулини, перехід поживних речовин з пір'я, а також утворення покривних лусочок.
Як збирати цибулю
Для збору цибулі слід вибрати теплий, сонячний день. Повинні бути виключені опади, адже волога, що потрапила на цибулину, негативно позначиться на її збереженні.
Існує ряд правил, яких слід дотримуватися при збиранні овоча:
- Висмикувати цибулю слід руками, по одній голівці. При утриманні декількох штук одночасно можна обірвати стебло або пошкодити цибулину.
- Якщо земля дуже щільна, то слід підкопувати кожну цибулину вилами або іншим зручним інструментом.
- Очищення від землі проводять вручну, не можна відшкрябати грунт гострим інструментом або ударяти головки одна об одну.
При заготівлі порею важливо не пошкодити його. Урожай промивають від землі і відправляють на сушку.
Усі пошкоджені в процесі збирання цибулини складають окремо. Вони придатні лише для споживання в найближчим часом, для зберігання вони не підходять.
Важливо оглядати і оцінювати стан кожної цибулини. Деякі з них можуть мати ознаки гниття або пошкодження шкідниками (отвори в нижній частині цибулини). Таку цибулину знищують, для зберігання або в вживання в їжу вона не придатна.
Після збирання цибулю залишають підсохнути на грядці, щоб грунт легко відокремлювалася, а пошкоджені місця підсохли. Це попередить розвиток грибків в ранах.
Як сушити цибулю 
Цибулю що полежала на грядці не відразу закладають на зберігання. Її необхідно підсушити протягом 15-20 днів. Чим дощове було літо і крупніші цибулини, тим довше проводять сушку.
Сушать цибулю при температурі 23-30 градусів при достатньому провітрюванні. Сушку проводять під навісом або в закритих, провітрюваних приміщеннях. Сушать урожай разом з пір'ям, укладаючи цибулини в один шар на картон або мішковину.
Цибулю регулярно ворушать, щоб забезпечити рівномірне підсихання з усіх боків.
Підсушена цибуля сіянка і ріпчаста готові до закладки на зберігання, якщо:
- покривні лусочки стають щільними, міцними, шарудять, при необхідності добре відділяються від цибулини;
- шийка повністю просохла, зменшилася в розмірах, а перо висохло;
- цибулини стають щільними, рівними.
У висушеної цибулі може бути лише легкий, ненав'язливий аромат. Якщо з'явився запах гнилі, значить одна або кілька головок підгнили, їх потрібно викинути. Тільки після повного висихання обрізають пір'я і коріння. Робити це раніше не варто: на місця зрізів можуть потрапити грибки і бактерії, здатні знищити весь урожай.
Як правильно зберегти цибулю
Заготовлену за всіма правилами цибулю можна відправляти на зберігання. Урожай укладають в картонні коробки, тканинні мішки, плетені кошики, сітки.
Для довгого зберігання ріпчастої цибулі і сіянки вибирають один з режимів:
- теплий - цибулю зберігають при кімнатній температурі, в добре провітрюваному, затіненому місці;
- холодний - цибулю прибирають в підвал або підпілля, зберігають при температурі близько 0 градусів.
Під час зберігання слід періодично ворушити і перебирати цибулю, щоб виключити появу гниючих цибулин. Гниль швидко перекидається з хворих цибулин на здорові.
Порей зберігають виключно холодним способом - в погребі чи в холодильнику. Термін його зберігання досить обмежений - всього кілька тижнів. Тому рекомендується заморожувати порей для тривалого зберігання.
Вчасно зібрана цибуля зберігається довгий термін з мінімальними втратами. При правильному зберіганні вона зберігає відмінний смак, гостроту, корисні речовини і вітаміни. Така цибуля незамінна в приготуванні свіжих салатів, м'яса, супів, соусів та ін.